اطلاعاتی درباره بیماری سل؛ علائم و درمان دارویی آن

مقالات
1401.06.15

بیماری سل یکی از انواع بیماری‌های ریوی است که به‌عنوان سیزدهمین عامل فوت در جهان شناخته می‌شود. کاهش وزن، خستگی بیش از حد و تعریق شبانه از جمله علائم عمومی این بیماری است. درصورت تنگی نفس، تب و لرز، دردقفسه سینه و سرفه‌های بسیار مدوام و طولانی بهتر است هرچه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید.

بیماری سل چیست؟ بررسی در مجله آدوراطب

طبق آمار منتشر شده از سازمان بهداشت جهانی (WHO)، در سال 2020 نزدیک به 1.5 میلیون نفر در سراسر جهان، به دلیل ابتلا به بیماری سل جان خود را از دست داده‌اند. به‌طور کلی، بیماری سل به‌عنوان سیزدهمین عامل مرگ ‌ومیر در جهان و دومین بیماری عفونی کشنده بعد از ویروس کووید-19 شناخته شده است. در ادامه این مقاله قصد داریم به‌طور کامل به این سؤال پاسخ دهیم که «بیماری سل چیست؟». همچنین راه‌های تشخیص و درمان این بیماری را بررسی می‌کنیم.

بیماری سل چیست؟ یک بیماری ریوی کشنده

بیماری سل، یک بیماری عفونی باکتریایی است که از طریق وارد شدن قطرات ریز پخش شده در هوا، توسط سرفه یا عطسه فرد مبتلا منتشر می‌شود. بیماری سل جزو دسته بیماری‌های تنفسی است و به‌طور مستقیم، ریه را درگیر می‌کند. ولی، در موارد حاد، عوارضی را برای دیگر اعضای بدن مانند: غدد، شکم، استخوان‌ها و سیستم عصبی به همراه دارد.

هر ساله، 10میلیون نفر در سراسر جهان از طریق وارد شدن باکتری عامل سل، مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، به این بیماری مبتلا می‌شوند و نزدیک به 1.5 میلیون نفر از آن‌ها جان خود را از دست می‌دهند. البته این بیماری، به کمک داروهایی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم قابل درمان هستند.

مراکز درمانی و داروخانه‌ها، می‌توانند از شرکت پخش دارو تهران داروهای مورد نیاز برای درمان بیماری‌های مختلف را تهیه کنند.

 طول درمان بیماری سل؛ درمان قطعی سل بعد از اتمام دوره درمان

علائم بیماری سل؛ شناخت همه علائم بیماری در کلیه گروه‌های سنی

علائم بیماری سل، باتوجه به این‌که کدام بخش از بدن را درگیر می‌کند، بسیار متفاوت است. بیماری سل، معمولاً به آرامی در بدن گسترش پیدا می‌کند. ممکن است هفته‌ها، ماه‌ها یا حتی سال‌ها از ورود عامل باکتریایی این بیماری به بدن گذشته باشد که خودش را نشان دهد.

علائم عمومی بیماری سل، اولین راه شناخت بیماران مشکوک به سل

بیماری سل، فارغ از این که کدام قسمت بدن را درگیر می‌کند، با برخی علائم همراه است. از جمله این علائم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • از دست دادن اشتها و کاهش وزن
  • دمای بالای بدن
  • عرق کردن شبانه
  • خستگی بیش از حد

در صورت مشاهده این علائم به مدت چند روز، برای تشخیص به موقع بیماری سل حتماً به پزشک مراجعه کنید.

علائم بیماری سل ریوی، بهترین راه تشخیص بیماری سل

بیشتر عفونت‌های سل ریه را تحت تأثیر قرار می‌دهند و این علائم را به همراه دارند:

  • سرفه‌های مداوم که معمولاً بیشتر از سه هفته به طول می‌انجامد. ممکن است این سرفه‌ها به قدری شدید شود که خلط خونی به همراه داشته باشد.
  • تنگی نفس که به مرور بدتر می‌شود.
  • تب و لرز
  • درد قفسه سینه

بعضی از پزشکان برای کاهش سرفه‌ها، داروی فلیکسوتاید 50 که نوعی کورتون استنشاقی است را تجویز می‌کنند. مصرف این دارو بدون تشخیص و نسخه پزشک ممنوع است.

علائم بیماری سل وقتی اعضای دیگر بدن را تحت تأثیر قرار می‌دهد

به جز ریه، به ندرت پیش می‌آید که عفونت سل مناطقی از بدن، مانند: غدد لنفاوی، استخوان‌ها و مفاصل، سیستم گوارش بدن،  مثانه، سیستم تناسلی، مغز و اعصاب را درگیر کند. ولی اگر این اتفاق رخ دهد، علائم بیماری به این شکل بروز پیدا می‌کند:

  • تورم غدد
  • درد در ناحیه شکم
  • درد استخوان‌ها و مفاصل
  • از دست دادن قدرت حرکت بعضی از مفاصل
  • گیجی
  • سردرد مداوم
  • تشنج

بیماری سل، معمولاً در افرادی که به بیماری‌های ضعف سیستم ایمنی مبتلا هستند، این نقاط بدن را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

تشخیص به موقع علائم بیماری سل، بهترین راه درمان بیماری سل

شناخت انواع بیماری سل؛ اولین قدم برای درمان قطعی سل

بیماری سل دو نوع دارد: سل فعال و سل غیرفعال. اولین قدم برای درمان قطعی سل، تشخیص صحیح نوع این بیماری است. زمانی که نوع بیماری در شخص مبتلا تشخیص داده ‌می‌شود، پزشک می‌تواند خیلی سریع روند درمان را آغاز کند. در ادامه انواع این بیماری را بررسی می‌کنیم.

1-سل فعال؛ وقتی عامل بیماری سل خود را نشان می‌دهد

فرد مبتلا به سل فعال، همه علائم بیماری را از خود نشان می‌دهد و می‌تواند عفونت را به افراد دیگر منتقل کند. سل فعال می‌تواند هفته‌ها یا سال‌ها بعد از سرایت عامل باکتریایی این بیماری خود را بروز دهد. اگر سل فعال ریه را درگیر کند، برای کاهش تحریک و تورم مجاری تنفسی، پزشکان اسپری سیمبیکورت 160 را تجویز می‌کنند.

2-سل غیر فعال یا نهفته؛ نوعی که درمان سل را سخت می‌کند.

سل غیرفعال یا نهفته، آن حالتی از بیماری سل است که فرد حامل باکتری است ولی علائمی از خودش نشان نمی‌دهد؛ به دلیل این که سیستم ایمنی بدن با عامل بیماری سل مبارزه و آن را سرکوب می‌کند. بااین‌حال، ممکن است بعد از گذشت چند سال باکتری‌ها در بدن فعال و فرد به سل فعال مبتلا شود. بیماری سل از افراد مبتلا به سل نهفته به دیگران سرایت نمی‌کند.

درمان سل با شناخت علائم سل حنجره

بیماری سل چگونه به وجود می‌آید؟

تنها روش انتقال بیماری سل، انتقال آن از یک فرد مبتلا به این بیماری است. چون سل یک بیماری عفونی واگیردار است. وقتی یک فرد مبتلا به سل، سرفه یا عطسه می‌کند، حرف می‌زند یا آواز می‌خواند، ذرات حامل باکتری سل در هوا پراکنده می‌شوند. افرادی که در آن نزدیکی باشند، می‌توانند با نفس کشیدن باکتری‌ها به این عفونت آلوده شوند.

بیماری سل از این طریق منتقل نمی‌شود:

  • دست دادن با فرد مبتلا
  • غذا خوردن یا نوشیدن در ظرف مشترک
  • تماس با تخت فرد مبتلا
  • استفاده از دستشویی مشترک
  • استفاده از مسواک مشترک
  • بوسیدن فرد مبتلا

زمانی که فرد باکتری‌های سل را تنفس می‌کند، می‌تواند به سل فعال یا غیرفعال مبتلا شود.

پرسش و پاسخ درباره بیماری سل و راه‌های انتقال آن؛ شناخت عامل بیماری سل

بهترین راه تشخیص بیماری سل؛ تست سل

روش‌های مختلفی برای تشخیص سل وجود دارد. اگر علائم اولیه در شخص ایجاد شود، برای تشخیص نهایی باید از تست سل کمک گرفت. از رایج‌ترین این تست‌ها می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  1. تست پوستی: در این تست، مقداری میکروباکتریوم مرده (عامل باکتریایی بیماری سل) را زیر پوست تزریق می‌کنند. اگر پوست با علائمی مانند: تورم، قرمزی و سفت شدن در محل تزریق همراه باشد، یعنی تست مثبت است. توجه کنید که هر سه مورد باید با هم رخ دهد. البته این تست دقیق نیست و معمولاً با خطا همراه است.
  2. تشخیص به کمک اشعه X و عکسبرداری از قفسه‌سینه: اگر فرد به سل فعال مبتلا باشد، لکه‌هایی سفید در بخش بالایی ریه به سختی قابل تشخیص هستند. اگر مدت زمان زیادی از بیماری گذشته باشد و بخش زیادی از ریه درگیر شده باشد، لکه‌های متعددی در بخش‌های مختلف ریه قابل مشاهده هستند. این لکه‌ها بخش‌هایی از ریه را نشان می‌دهند، که با بیماری سل درگیر شده‌اند.
  3. آزمایش خون: در سال‌های اخیر آزمایش‌های خون مخصوص که به اختصار ESR و ADA نامگذاری شده‌اند، برای تشخیص اختصاصی بیماری سل استفاده می‌شوند.
  4. سونوگرافی (اولتراسوند): اگر اعضای دیگر بدن با عفونت سل تحت تأثیر قرار گرفته باشند، به کمک سونوگرافی شکم به راحتی قابل تشخیص هستند. این روش مطمئن و بدون درد است.
  5. آزمایش ادرار: اگر بیماری سل، مثانه را درگیر کند، در آزمایش ادرار سلول‌های چربی قابل تشخیص هستند. البته گاهی اوقات در کشت ادرار، هیچ نوع باکتری‌ قابل مشاهده نیست و همین موضوع، مشخصه سل مثانه است.
  6. سی‌تی اسکن مغز: برای تشخیص سل مغزی، از سی‌تی اسکن یا MRI استفاده می‌شود.

معمولاً تصویربرداری از قفسه سینه، بهترین روش برای تشخیص بیماری سل ریوی محسوب می‌شود.

آزمایش سل؛ بهترین راه تشخیص بیماری سل

آشنایی با روش‌های درمان بیماری سل

برای درمان سل فعال، از ترکیب داروهای ضدباکتری (آنتی‌باکتریال) استفاده می‌شود. رایج‌ترین انواع دارو برای درمان سل، ریفامپین، پیرازینامید و استرپتومایسین هستند. برای کاهش علائم سل ریوی از نبولایزر پالمیکورت استنشاقی استفاده می‌شود. مصرف همه داروها فقط با دستور پزشک و نسخه قانونی قابل خرید و مصرف هستند.

درمان قطعی سل، بعد از اتمام طول درمان بیماری سل

طول مصرف این داروها بسته به تشخیص پزشک، معمولاً بین 6 تا 12 ماه طول می‌کشد. فقط چند هفته بعد از مصرف داروها، وضعیت بیمار رو به بهبودی می‌رود؛ ولی نکته مهم، به پایان رساندن طول درمان و مصرف کامل داروها است. در غیر این صورت، بیماری به طور کامل از بدن حذف نمی‌شود. اگر طول درمان را کامل نکنید، علاوه‌بر این که همچنان بیمار می‌مانید و می‌توانید بیماری خود را به دیگران سرایت دهید، بدن شما به مرور زمان به داروهای ضد سل مقاوم می‌شود و پروسه درمان با مشکل مواجه خواهد شد. داروی استنشاقی پالمیکورت نیز، ممکن است سرفه‌های شدید سل ریوی را به طور موقت کاهش دهد، ولی اگر درمان کامل نشود، داروها اثرگذاری خود را از دست می‌دهند.

استفاده از داروهای پزشک، اولین روش درمان بیماری سل

بیماری سل واگیردار است؛ علائم آن را جدی بگیرید!

در این مقاله از آدوراطب، سعی کردیم به طور کامل به سؤال «بیماری سل چیست؟» پاسخ دهیم تا با مشاهده هرکدام از علائمی که در بالا به آن‏‌ها اشاره شد، مانند: سرفه‌های شدید، تب و لرز و عرق شبانه، سریعاً برای تشخیص بیماری سل به پزشک مراجعه کنید. افرادی که به بیماری‌های ضعف سیستم ایمنی مانند: ایدز مبتلا هستند و افرادی که سابقه ارتباط با فرد مبتلا به سل را داشته‌اند، باید نسبت به این علائم حساس‌تر باشند. بیماری سل واگیردار است و اگر به موقع تشخیص داده و درمان نشود، می‌تواند منجر به مرگ فرد مبتلا و سرایت آن به دیگران شود. اگر تابه‌حال به این بیماری مبتلا شده‌اید یا با فرد مبتلا در تماس بودید، از شما خواهش می‌کنیم تجربیات خود را با ما و خوانندگان این مطلب به اشتراک بگذارید.

نظرات کاربران

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “اطلاعاتی درباره بیماری سل؛ علائم و درمان دارویی آن”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به شرکت آدوراطب است.

ثبت شکایات
تلفن واحد شکایت: 021-88385681