سرماخوردگی

سرماخوردگی یک عفونت مسری دستگاه تنفسی فوقانی است که بینی، گلو، سینوس‌ها و نای را تحت تاثیر قرار می‌دهد. بیش از 200 نوع مختلف از ویروس‌ها باعث سرماخوردگی می‌شوند؛ شایع‌ترین ویروس سرماخوردگی، راینو ویروس است.

تازه ترین مقالات

سرماخوردگی یک عفونت مسری دستگاه تنفسی فوقانی است که بینی، گلو، سینوس‌ها و نای را تحت تاثیر قرار می‌دهد. بیش از 200 نوع مختلف از ویروس‌ها باعث سرماخوردگی می‌شوند؛ شایع‌ترین ویروس سرماخوردگی، راینو ویروس است. معمولا بزرگسالان دو تا سه بار در سال سرما می‌خورند؛ در‌حالی‌که کودکان خردسال ممکن است چهار بار یا بیشتر در سال سرما می‌خورند (البته این آمار دقیق نیست و بر‌اساس مشاهده نمونه‌ای از جامعه در سال‌های مختلف تخمین زده می‌شود). با‌توجه‌به نوع ویروس درگیر با بدن و وضعیت سیستم ایمنی بیمار، پاسخ به سوال «سرماخوردگی چند روز طول میکشد» متفاوت خواهد بود. استراحت، مراجعه به پزشک برای مصرف دارو و مصرف مایعات منجر به کاهش طول درمان سرماخوردگی می‌شود.

بررسی نشانه‌ها و علائم سرماخوردگی

علائم سرماخوردگی معمولا در مراحل مختلف ابتلا به این بیماری، با شدت متفاوتی ظاهر می‌شود. دوران ابتلا به بیماری سرماخوردگی شامل مراحل اولیه، فعال و دیررس است. مراجعه به پزشک با مشاهده اولین علائم سرماخوردگی منجر به کوتاه‌تر شدن دوره درمان و پیشگیری از بروز عوارض این بیماری خواهد شد. ازاین‌رو با مشاهده اولین علائم سرما خوردگی به پزشک مراجعه کنید؛ پزشک با‌توجه‌به شدت بیماری و حال عمومی بیمار به تجویز بهترین قرص برای سرماخوردگی اقدام می‌کند. در ادامه نشانه‌های سرماخوردگی را در مراحل مختلف این بیماری بررسی می‌کنیم.

مرحله نشانه‌ها
مرحله 1: اولیه (روزهای 1 تا 3) عطسه کردن

آبریزش بینی

گرفتگی بینی (احتقان بینی)

سرفه

گرفتگی صدا

مرحله 2: فعال (روز 4 تا 7) بدن درد

سردرد

آبریزش چشم و بینی

خستگی

تب (در کودکان شایع تر است)

مرحله 3: دیرهنگام (روزهای 8 تا 10) سرماخوردگی معمولا در این مرحله شروع به درمان می‌کند. برخی از علائم سرماخوردگی شدید ممکن است در این مرحله باقی بماند. برخی افراد دچار سرفه آزاردهنده می‌شوند که تا دو ماه پس از عفونت تنفسی نیز ادامه می‌یابد.

در مراحل اولیه مشاهده نشانه‌های ابتلا به سرماخوردگی حتما برای دریافت مراقبت‌های پزشکی به درمانگاه مراجعه کنید؛ زیرا ممکن است عفونت یا عارضه دیگری مانند برونشیت، سینوزیت یا ذات‌الریه داشته باشید.

بررسی علائم سرماخوردگی در نوزادان و کودکان

بررسی علائم بیماری‌های احتمالی از جمله سرماخوردگی در کودکان به دلیل داشتن سیستم ایمنی ضعیف‌تر از اهمیت بالاتری برخوردار است که در ادامه این علائم را بررسی می‌کنیم.

  • مشاهده تب در نوزاد 2 ماهه یا کمتر
  • مشکل در تنفس (به‌خصوص اگر سوراخ‌های بینی کودک هر نفس باز می‌شود)
  • تنفس سریع یا سخت
  • خس خس سینه
  • نمایان شدن دنده‌ها با هر نفس
  • نخوردن یا ننوشیدن
  • گوش درد
  • گیجی یا خواب‌آلودگی بیش‌ازحد
  • عطسه کردن
  • از دست دادن اشتها
  • افزایش ترشح آب دهان به دلیل گلودرد و مشکل در بلع

مصرف مکمل های مورد نیاز بدن که به‌طورویژه برای کودکان تولید شده‌اند نیز ریسک ابتلا به بیماری‌های ساده مثل سرماخوردگی را کاهش می‌دهد. البته ممکن است کودک به مواد خاصی حساس باشد که هنوز نمی‌دانید؛ بنابراین حتما پیش از مصرف هر نوع مکمل دارویی و غذایی برای کودک، با پزشک متخصص مشورت کنید.

دلایل و علت سرماخوردگی

رینوویروس‌ها علت 50 درصد سرماخوردگی‌های معمولی هستند؛ بیش از 100 رینوویروس مختلف وجود دارد. انواع دیگر ویروس‌ها (بیش از ۲۰۰ نوع) مانند ویروس کرونا نیز باعث سرماخوردگی می‌شوند. به‌طورکلی تماس با محیط‌های آلوده به این ویروس‌ها، منجر به ایجاد سرماخوردگی خواهد شد. در ابتلا به بیماری‌های عفونی از جمله بیماری ریه، تماس با سطوح آلوده نقش بالایی در ایجاد بیماری و حتی تشدید آن دارند.

روش‌های پیشگیری از سرماخوردگی

برای جلوگیری از سرماخوردگی اقدام‌هایی از جمله مراقبت‌های روزمره برای افزایش بهداشت عمومی و بهبود سطح ایمنی بدن وجود دارد. در ادامه این روش‌ها را بررسی می‌کنیم.

  • شستن دست‌ها: دست‌های خود را مکررا به‌خصوص قبل از غذا خوردن یا تهیه غذا بشویید.
  • از دست زدن به صورت خودداری کنید: ویروس‌های سرماخوردگی از دست‌ها به مخاط بدن از جمله چشم‌ها، بینی و دهان منتقل می‌شوند.
  • تمیز کردن سطوحی که اغلب استفاده شده‌اند: ویروس‌ها روی دستگیره درها و مکان‌هایی که مردم اغلب آن‌ها را لمس کرده زندگی می‌کنند.
  • استفاده از ضدعفونی‌کننده‌های دست: وقتی نمی‌توانید دست‌های خود را با آب و صابون بشویید، از ضدعفونی‌کننده دست مبتنی بر الکل استفاده کنید.
  • تقویت سیستم ایمنی بدن: به اندازه کافی بخوابید، رژیم غذایی سالم داشته باشید و ورزش کنید تا بدن شما برای مقابله با میکروب‌ها آماده باشد.

در طول دوره ابتلا به بیماری برای اطمینان از انتقال ندادن سرماخوردگی به سایر افراد، در خانه بمانید. همچنین با مراجعه به پزشک از داروهای کنترل‌کننده بیماری مثل کلداکس و کوریزان استفاده کنید. البته مصرف هیچ دارویی حتی داروهای سرماخوردگی نیز بدون تجویز پزشک منجر به بروز عوارض می‌شود. برای اینکه بدانید دارو سرماخوردگی مثل کوریزان چه عوارضی دارد، پیشنهاد می‌کنیم مقاله «قرص کوریزان برای چیست» را مطالعه کنید.

عوارض سرما خوردگی

سرماخوردگی عوارضی دارد که برخی فقط به مدت چند روز و چند هفته و برخی عوارض دیگر برای چند ماه باقی می‌مانند. در ادامه این عوارض را بررسی می‌کنیم.

  • عفونت گوش میانی و تجمع مایعات در فضای پشت پرده گوش
  • سرماخوردگی ممکن است حتی در افرادی که آسم ندارند باعث خس خس سینه شود.
  • در بزرگسالان یا کودکان، سرماخوردگی معمولی منجر به تورم و درد در سینوس‌ها می‌شود.

علاوه‌بر موارد بالا، سرماخوردگی معمولی ممکن است منجر به بیماری‌های ریوی مانند ذات‌الریه یا برونشیت شود. ازاین‌رو پیشنهاد می‌کنیم برای کنترل بهتر بیماری و جلوگیری از تشدید علائم سرماخوردگی به پزشک مراجعه کنید. پزشک با‌توجه‌به شدت بیماری برای تجویز داروهایی مثل قرص کلداکس اقدام می‌کند.

مصرف انواع داروهای سرماخوردگی با تجویز پزشک

کلداکس و کوریزان از داروهای کنترل‌کننده بیماری سرماخوردگی هستند. این داروها برای کاهش علائم این بیماری از جمله تنگی نفس، خس خس سینه، آبریزش بینی و عطسه تجویز می‌شوند. به محض مشاهده نشانه‌های سرما‌خوردگی به پزشک متخصص مراجعه کنید تا داروهای لازم را برای شما تجویز کند. بدون تجویز پزشک هیچ دارویی را مصرف نکنید؛ مصرف خودسرانه داروها منجر به بروز عوارض جبران‌ناپذیری خواهد شد.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به شرکت آدوراطب است.

ثبت شکایات
تلفن واحد شکایت: 021-88385681