دلایل تنگی نفس و راه‌هایی برای درمان آن 

مقالات
1401.07.25

تنگی نفس (Dyspnea) یک مشکل رایج است و از حالت خفیف و موقت تا حالت شدید و دائمی، می‌تواند متغیر باشد. در این مقاله به بررسی جامع علت های تنگی نفس می‌پردازیم.

علت تنگی نفس و راه‌های درمان

احتمالا برایتان پیش آمده که گاهی در حین انجام کارهای روزمره دچار تنگی نفس شوید. اینکه نتوانید به‌راحتی نفس بکشید، مطمئنا بسیار دلهره‌آور است؛ اما بررسی علت تنگی نفس کار چندان ساده‌ای نیست. چون ممکن است هر فرد سالم بنا به دلایل مختلف مثل ورزش سنگین، درجه حرارت بالا، آلودگی هوا، تغییر ارتفاع و چاقی دچار تنگی نفس شود. اما در برخی موارد هم این موضوع ممکن است نشانه یک مشکل پزشکی و بیماری باشد. تنگی نفس (Dyspnea) یک مشکل رایج است و از حالت خفیف و موقت تا حالت شدید و دائمی، می‌تواند متغیر باشد. در این مقاله به بررسی جامع علت های تنگی نفس می‌پردازیم. همچنین برای اطلاع از راه‌های تشخیص و درمان نفس تنگی تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

آشنایی با دلایل تنگی نفس موقتی و راه‌های رفع آن

هر فرد سالم 20 بار در هر دقیقه و به تعبیری 30 هزار بار در روز دم و بازدم انجام می‌دهد. رایج‌ترین نشانه تنگی نفس، اختلال در این الگو و تقلای تنفسی است. در اکثر مواقع این اختلال، به‌صورت موقتی و خفیف دیده می‌شود و دلیلی برای نگرانی وجود ندارد. رایج‌ترین علت تنگی نفس در افراد سالم، انجام فعالیت‌های ورزشی سنگین، دویدن یا تغییر ارتفاع است. در این شرایط معمولا دچار نفس تنگی کوتاه‌مدت می‌شوید و بعد از چند دقیقه تنفس شما دوباره به حالت عادی برگردد.

غیر از فعالیت‌های بدنی و تغییر ارتفاع، برخی عوامل بیرونی همچون استعمال دخانیات و تنفس هوای آلوده و مواد شیمیایی، یکی از رایج‌ترین علت‌های نفس تنگی در شهرهای بزرگ است. اگر بدن شما به کمبود اکسیژن عادت نداشته باشد، ممکن است نفس تنگی موقتی را تجربه کنید. در این موارد کنار گذاشتن عادت‌های ناسالم و تغییر محل سکونت،  باعث جلوگیری از بروز مشکلات دائمی خواهد شد. داروخانه‌ها می‌توانند برای تهیه داروهای درمان بیماری‌های تنفسی، به یک شرکت پخش دارو  که  معتبر است مراجعه کنند.

ورزش سنگین از دلایل تنگی نفس موقتی 

ابتلا به بیماری‌های عفونت ریه یکی از دلایل اصلی تنگی نفس

رایج‌ترین بیماری‌هایی که منجر به تنگی نفس می‌شود، بر اثر عفونت ریه به‌وجود می‌آیند که انواع متفاوتی دارد. عفونت ریه در شکل‌های مختلفی همچون ذات‌الریه، سل، برونشیت و آنفولانزا مشاهده می‌شود. این بیماری‌ها معمولا با استفاده به موقع داروهایی همچون قرص آنتی‌بیوتیک، داروهای ضد ویروس و کاهش‌دهنده تب، به‌طورکامل درمان می‌شوند؛ اما اگر اقدامات درمانی در زمان مناسب انجام نشوند، ممکن است عواقب تهدید‌کننده‌ای برای سلامت و زندگی افراد داشته باشند. در نتیجه مشکلاتی همچون تنگی نفس و سرفه تا مدت‌ها همراه شما خواهند بود.

یکی از داروهایی که برخی از پزشکان برای درمان بیماری‌های تنفسی تجویز می‌کنند پالمیکورت نام دارد. البته تعیین و تشخیص دارو کاملا با‌توجه‌به شرایط جسمانی و علائم بیماری، بیماران تجویز می‌شود و هر دارویی برای همه مناسب نیست.

آسم؛ رایج‌ترین بیماری تنگی نفس به دلیل آلرژی

آسم نوعی بیماری التهابی است و تاثیر خود را روی ریه می‌گذارد. ابتلا به بیماری آسم، دیوارهای برونش در ریه را ملتهب و متورم می‌کند. با باریک شدن مسیر عبور هوا، فرد با مشکلاتی همچون اختلال در تنفس، سرفه و خس خس سینه مواجه می‌شود. اگر حملات در بیماری آسم شدید باشد، انقباض عضلانی برونش و ایجاد خلط بیشتر می‌شود. در نتیجه قطر برونش کاهش می‌یابد و هوای کمتری از این مسیر عبور خواهد کرد که منجر به احساس تنگی نفس و سرفه بیشتر می‌شود.

مهم‌ترین نشانه‌های بیماری آسم، سرفه، تنفس صدادار و سخت شدن تنفس است. برای تشخیص بیماری آسم می‌توانید از آزمایش‌های مختلفی همچون اسپیرومتری و انواع آزمایش‌های خونی که پزشک بسته به شرایط شما تجویز می‌کند، استفاده کنید.

اگر آسم از نوع خفیف باشد، معمولا مشکلی برای افراد به‌وجود نمی‌آید. فقط باید از انجام برخی فعالیت‌های شدید بدنی و قرار گرفتن در معرض هوای آلوده پرهیز کنید. اما آسم پیشرفته با حملات آسمی همراه است که می‌تواند برای سلامت فرد تهدیدآمیز باشد و باعث اختلال در انجام فعالیت‌های روزمره شود.

براساس توصیه برخی پزشکان اسپری سیمبیکورت در پیشگیری از حمله‌های آسم موثر است. بیماران به‌یاد داشته باشند که کلیه داروهای مرتبط با بیماری آسم مانند بسیاری دیگر از امراض باید کاملا بر حسب تجویز و نسخه پزشک معتمد مورد استفاده قرار گیرد.

آسم رایج‌ترین علت تنگی نفس به دلیل آلرژی 

ذات‌الریه؛ رایج‌ترین نوع تنگی نفس به دلیل عفونت ریه

بیماری ذات‌الریه یا سینه پهلو (Pneumonia) بر اثر عفونت ناشی از رشد ویروس و باکتری در ریه به‌وجود می‌آید. کیسه هوایی در افرادی که به بیماری ذات‌الریه مبتلا شده‌اند، متورم می‌شود. با پر شدن این کیسه از مایعات، اکسیژن‌رسانی کمتر و نفس کشیدن دشوار خواهد شد.

مهم‌ترین نشانه‌های ذات‌الریه، درد قفسه سینه، تب، خلط و اختلال در تنفس است. برای تشخیص ابتلا به ذات‌الریه می‌توان از اشعه ایکس و کاشت خلط کمک گرفت. توجه داشته باشید که داروی تجویز شده برای درمان ذات‌الریه، بستگی به علت زمینه‌ای دارد. مثلا سینه پهلوی باکتریایی با آنتی‌بیوتیک درمان می‌شود اما معمولا در صورت ابتلا به ذات‌الریه حاد، فرد باید در بیمارستان بستری و داروهای خاصی برای او تجویز می‌شود.

برای درمان تنگی نفس ناشی از ذات الریه داروهای متعددی وجود دارد. اسپری رینوکورت یک داروهای ساخته شده برای بهبود مشکلات ناشی از تنگی نفس است. تجویز و تعیین میزان دوز مصرفی این اسپری دارویی کاملا باید توسط پزشک انجام پذیرد.

مشکل نارسایی قلبی از دلایل تنگی نفس در سنین بالا

نارسایی قلبی یکی از دلایلی است که می‌تواند منجر به تنگی نفس شود. اگر عضله قلب بیش از اندازه ضعیف یا سفت شده باشد، فرد به نارسایی قلبی دچار می‌شود. در این حالت، قلب قادر به پمپاژ خون کافی به همه بدن نیست. در نتیجه آب در داخل ریه‌ها جمع می‌شود و فرآیند تنفس را دچار مشکل می‌کند.

اگر علائمی همچون کاهش سطح هوشیاری، اضطراب، تنگی نفس در حالت استراحت، تپش قلب بالا، کاهش وزن و عرق شبانه را مشاهده کردید، بهتر است مراقب تنگی نفس به دلیل نارسایی قلبی باشید.

برای درمان تنگی نفس که عامل زمینه‌ساز آن نارسایی قلبی تشخیص داده شده است، معمولا داروهایی مانند قرص‌های ادرارآور (دیورتیک)، مهارکننده‌های آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین، دیگوکسین، و بتا بلوکرها تجویز می‌شود.

نارسایی قلبی در سنین بالا، عاملی برای تنگی نفس

آیا تنگی نفس درمان دارد؟

آیا تنگی نفس قابل درمان است؟ آیا آسم درمان دارد؟ اینها مهم‌ترین سوالاتی هستند که افراد مبتلا به تنگی نفس مطرح می‌کنند. تنگی نفس خفیف و عفونت ریه معمولا با مصرف به‌موقع دارو قابل درمان هستند. سرفه، خس خس سینه، سرگیجه، درد قفسه سینه، احساس درد هنگام نفس کشیدن، خلط خونی، درد گردن و غش کردن، متداول‌ترین علائم تنگی نفس هستند. اگر این علائم را بی‌دلیل و بدون ابتلا به بیماری‌های مرتبط با عفونت ریه و آلرژیک، مثل آنفولانزا و آسم، مشاهده کردید، بهتر است در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید.

داروهای درمانی برای مشکلات تنگی نفس را کاملا تحت نظارت پزشک مصرف کنید

در این مقاله شما را با علت تنگی نفس و انواع مشکلاتی که منجر به تنگی نفس می‌شوند، آشنا کردیم. اگر بعد از فعالیت‌های سنگین مثل ورزش و دویدن، دچار تنگی نفس شدید، اصلا دلیلی برای نگرانی وجود ندارد. این حالت بعد از چند دقیقه از بین می‌رود و تنفس شما به حالت عادی برمی‌گردد. همچنین اگر علت تنگی نفس شما، ابتلا به بیماری‌های عفونی ریه است، این مشکل با مصرف به‌موقع دارو حل می‌شود. درمان تنگی نفس و تجویز دارو برای آن، ارتباط مستقیمی با عوامل زمینه‌ساز دارد. پس توصیه می‌کنیم بدون مشورت پزشک، دارو مصرف نکنید. شرکت آدوراطب یکی از معتبرترین مراکز پخش دارو، برای کنترل و درمان تنگی نفس است.

نظرات کاربران

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “دلایل تنگی نفس و راه‌هایی برای درمان آن ”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به شرکت آدوراطب است.

ثبت شکایات
تلفن واحد شکایت: 021-88385681