معرفی انواع حساسیت پوستی + عکس

مقالات
1402.05.01

آشنایی با انواع حساسیت پوستی؛ علل، علائم و راه‌های درمان

معرفی انواع حساسیت پوستی در مجله آدوراطب

طبق بررسی‌های انجام شده 600 میلیون نفر در جهان مبتلا به حساسیت هستند. یکی از شایع‌ترین نوع آن، حساسیت پوستی است. حساسیت پوستی به دلایل مختلفی ایجاد می‌شود. به‌عنوان مثال، قرار گرفتن در معرض برخی گیاهان سمی و مصرف برخی از داروها و مواد غذایی باعث بروز حساسیت‌های پوستی می‌شوند. البته علت و شناخت انواع حساسیت پوستی به‌راحتی قابل‌ تشخیص نیست و حتماً باید به پزشک متخصص آلرژی مراجعه کنید. پزشک بر‌اساس علائم شما، نوع حساسیت را شناسایی و روش درمان را تجویز می‌کند. پس از مطالعه این مقاله با انواع آلرژی پوستی آشنا شده و به‌راحتی‌ می‌توانید از بروز آن‌ها جلوگیری کنید. 

کهیر (urticaria)؛ یکی از انواع حساسیت های پوستی شایع در کودکان و بزرگ‌سالان 

کهیر در علم پزشکی با عنوان اورتیکاریا (urticaria) شناخته می‌شود. این نوع حساسیت پوستی باعث ایجاد تورم، خارش، التهاب و سوزش در کل پوست بدن یا بخش‌هایی از آن می‌شود. دلیل علمی بروز کهیر در پوست بدن، فعال شدن برخی از سلول‌های ایمنی پوست (ماست سل) است. با مشاهده علائم ذکر شده، شما مشکوک به ابتلا به اورتیکاریا خواهید بود: 

  • احساس خارش در پوست 
  • قرمز شدن پوست 
  • ملتهب شدن و برآمدگی پوست 
  • سفید شدن قسمت ملتهب بعد از فشار دادن

تعداد عواملی که به‌عنوان علل بروز کهیر نیز شناخته شده‌اند، بسیار متنوع هستند؛ این عوامل شامل مصرف برخی مواد غذایی، داروها، برخی عفونت‌ها و نیش حشرات می‌شود. پس از بروز علائمی که در موارد فوق ذکر شد باید برای درمان به پزشک مراجعه کنید. متخصص پوست با بررسی علت بروز این حساسیت، ممکن است داروهای آنتی‌هیستامین هم‌چون قرص نئوتادین را تجویز کند. 

کهیر؛ یکی از انواع حساسیت های پوستی شایع در کودکان و بزرگ‌سالان 

درماتیت تماسی؛ آلرژی پوستی ایجاد شده از مواد حساسیت‌زا

هنگامی که پوست شما در مجاورت موادی قرار می‌گیرد که به آن‌ حساسیت دارد، ممکن است قرمز و دچار خارش شود. به این پدیده درماتیت (التهاب پوستی) تماسی گفته می‌شود. درماتیت تماسی ممکن است در دو نوع مختلف بروز کند که شامل انواع زیر است: 

  • درماتیت تماسی تحریکی
  • درماتیت تماسی آلرژیک

درماتیت تماسی در انواع مختلف باعث خارش، تاول، خشکی و ترک‌های پوستی می‌شود. در اکثر اوقات انواع درماتیت تماسی پوست پس قطع تماس با عامل محرک از بین می‌روند و نیازی به درمان ندارند. با این حال، در موارد مزمن‌تر برای درمان باید به متخصص پوست مراجعه کرد. برای کودکان و بزرگ‌سالانی که به این نوع حساسیت پوستی دچار می‌شوند، ممکن است داروهایی مانند قرص یا شربت نئوتادین توسط پزشک تجویز شود. توجه کنید که مصرف هرگونه داروی ضدحساسیت پوستی فقط باید با تجویز پزشک صورت گیرد. 

درماتیت تماسی؛ یکی از انواع حساسیت های پوستی با عکس

آنژیوادم؛ یکی از انواع حساسیت پوستی با خارش 

آلرژی پوستی آنژیوادم یکی از انواع حساسیت‌های پوستی است که علائمی شبیه به کهیر دارد. البته حساسیت پوستی آنژیوادم برخلاف کهیر در بافت زیر جلدی پوست به وجود می‌آید و اغلب نیز در ناحیه صورت، لب، اطراف چشم، دهان و ناحیه تناسلی ایجاد می‌شود. این نوع حساسیت پوستی که غشای مخاطی را درگیر می‌کند بر اثر واکنش‌های آلرژیک یا مصرف برخی داروها در فرد ایجاد می‌شود. 

به‌عنوان مثال برخی از داروها مانند قرص الاکوئیت علاوه‌بر خواص درمانی که برای جلوگیری از ایجاد لخته خون دارد، باعث ایجاد حساسیت پوستی در برخی از افراد نیز می‌شود. ازاین‌رو پس از مصرف قرص الاکوئیت اگر با حساسیت پوستی یا آلرژیک مواجه شدید، حتما پزشک خود را در جریان قرار دهید. از علائم این نوع آلرژی می‌توان به خارش، احساس سوزش و احساس درد و گرما در ناحیه متورم شده اشاره کرد. 

آنژیوادم؛ یکی از انواع حساسیت پوستی همراه با خارش و ورم لب و چشم‌ها

اگزما پوستی؛ نوعی از آلرژی التهابی پوست به همراه خارش بیش‌ازحد 

اگزما یک بیماری التهابی پوستی است که به دلیل واکنش سیستم ایمنی بدن به عوامل محرک (استرس یا تغذیه نامناسب) ایجاد می‌شود. از مهم‌ترین علت ایجاد اگزما پوستی می‌توان به استفاده از مواد حساسیت‌زا اشاره کرد. این نوع حساسیت واگیردار و خطرناک نیست و از عارضه‌های پوستی شایع بین افراد است. از علائم بارز اگزما پوستی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 

  • خارش
  • خشکی پوست
  • بثورات پوستی
  • لکه‌های پوسته پوسته
  • تاول 
  • عفونت پوستی

تاکنون درمانی قطعی برای اگزمای پوستی شناخته نشده است؛ بلکه فقط به کمک برخی داروهای پزشکی می‌توان علائم این بیماری را کنترل کرد. اگر برای‌تان سوال است که « روش دارویی درمان اگزما پوستی چیست» پیشنهاد می‌کنیم این مقاله از مجله آدوراطب را مطالعه کنید. ما در این مقاله کلیه نکاتی که باید در مورد این نوع حساسیت پوستی بدانید را ذکر کرده‌ایم.

اگزما پوستی؛ نوعی از حساسیت التهابی پوست به همراه خارش و خشکی

حساسیت پوست به الکل؛ یکی از نادرترین انواع آلرژی پوستی در بزرگ‌سالان

حساسیت به الکل زمانی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی بدن بیش‌ازحد به الکل وارد شده به بدن واکنش نشان دهد. این نوع حساسیت یکی دیگر از انواع آلرژی پوستی است که سیستم ایمنی فرد پس از ابتلا، برای حمله به الکل آنتی‌بادی تولید کرده و منجر‌به علائم مختلفی می‌شود. این علائم عبارت‌اند از: 

  • تورم پوست و تورم صورت
  • تورم اطراف دهان
  • احساس خارش در داخل دهان
  • احساس خارش در بینی و چشم
  • کهیر
  • بروز بثورات پوستی قرمز همراه با خارش
  • اسهال
  • سرگیجه

تعدادی از افراد ممکن است نه‌تنها به الکل موضعی، بلکه به نوشیدنی‌های الکلی هم حساسیت داشته باشند. در این افراد علت خشکی پوست نیز ممکن است به‌ دلیل مصرف بیش‌ازحد الکل باشد. ازاین‌رو اگر بدن شما نسبت به الکل (موضعی یا نوشیدنی) واکنش جدی نشان دهد یا در‌‌صورتی‌که به‌نظر می‌رسد علائم شما با داروهایی که مصرف می‌کنید تداخل دارد، باید به پزشک مراجعه کنید.

تشخیص دقیق و ارائه روش درمان مناسب انواع آلرژی پوستی

در این مقاله در مورد انواع حساسیت پوستی در کودکان و بزرگ‌سالان صحبت کردیم. اکنون دانستیم که اگزما، کهیر، آنژیوادم، درماتیت تماسی و حساسیت پوست به الکل از رایج‌ترین انواع آلرژی پوستی محسوب می‌شوند. علل بروز این حساسیت‌‌ها در افراد مختلف متفاوت بوده و ممکن است روش‌های درمان گوناگونی برای هر فرد تجویز شود. بهترین روش برای پیشگیری از برخی حساسیت‌ها پوستی دوری از مواد محرک و حساسیت‌آور است.

فراموش نکنید که حساسیت پوستی در بیشتر مواقع مشکلی جدی و خطرناک نیست؛ اما با این حال، در بعضی موارد نیز عوارض خطرناکی به‌همراه دارد و باید آن را پیگیری کرد. مشخص کردن نوع عامل حساسیت‌زا در خانه کار بسیار دشواری است؛ زیرا احتمالات متعددی وجود دارد. از‌این‌رو بهتر است به یک پزشک متخصص آلرژی مراجعه کنید. برای تشخیص علت حساسیت ممکن است نیاز به انجام آزمایش‌های خاصی نیز داشته باشید.

شما تاکنون به کدام یک از حساسیت‌های پوستی دچار شده‌اید و از چه روشی برای درمان بهره برده‌اید؟ تجربیات خود را در قسمت نظرات با ما و سایر همراهان مجله آدوراطب به اشتراک بگذارید.

نظرات کاربران

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “معرفی انواع حساسیت پوستی + عکس”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به شرکت آدوراطب است.

ثبت شکایات
تلفن واحد شکایت: 021-88385681