لوپوس اریتماتوز سیستمیک چیست + عوارض آن

مقالات
1402.11.01

بررسی بیماری لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) و عوارض آن

بررسی بیماری لوپوس اریتماتوز سیستمیک در وبلاگ آدوراطب

لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) یک بیماری خودایمنی است که باعث التهاب و آسیب به بسیاری از اندام‌ها و سیستم‌ ایمنی بدن می‌شود. این بیماری به ویژه در زنان جوان شایع است و علائم متنوعی دارد. شیوع و بروز این بیماری متفاوت است و به عواملی مانند نژاد، جنسیت و منطقه جغرافیایی نیز بستگی دارد. این بیماری میان برخی گروه‌های قومی و نژادی بیشتر شناسایی شده است و به همین دلیل به نظر می‌رسد با عوامل ژنتیکی و محیطی مرتبط باشد. تشخیص دقیق SLE اهمیت دارد، زیرا علائم آن ممکن است با سایر بیماری‌های خودایمنی اشتراک داشته باشند. در این مقاله از توزیع دارو آدورا طب به بررسی بیماری SLE، علائم، عوارض و درمان آن می‌پردازیم.

لوپوس اریتماتوز سیستمیک؛ بیماری خودایمنی

لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) یک بیماری خودایمنی مزمن است که باعث التهاب در اندام‌های مختلف بدن، از جمله پوست، مفاصل، کلیه‌ها، مغز، قلب و ریه‌ها می‌شود. این بیماری معمولاً در زنان جوان بیشتر شایع است و علائمی از جمله خستگی، درد مفاصل، بثورات پوستی و تب دارد. تشخیص این بیماری معمولاً براساس مجموعه‌ای از علائم بالینی و آزمایشات آزمایشگاهی انجام می‌شود.

شیوع و بروز لوپوس اریتماتوز سیستمیک در جمعیت‌های مختلف با نرخ‌های بالاتر میان برخی گروه‌های نژادی و قومی متفاوت است. عوامل محیطی، همچون قرار گرفتن در معرض نور خورشید و برخی داروها، ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند. برای درمان لوپوس اریتماتوز سیستمیک لازم است که التهاب و سیستم ایمنی را کنترل کرد، اما درمان قطعی برای آن وجود ندارد. معمولا پزشکان برای کاهش التهاب ناشی از بیماری لوپوس اریتماتوز سیستمیک داروی قلب، ریه و کلیه را در کنار سایر روش‌های درمانی تجویز می‌کنند.

لوپوس اریتماتوز سیستمیک؛ نوعی بیماری خودایمنی مزمن

علائم و نشانه‌ها؛ شناسایی بیماری SLE

یکی از نشانه‌های مشخص لوپوس اریتماتوز سیستمیک، بثورات پوستی به‌شکل پروانه‌ای است که روی گونه‌ها و پل بینی ظاهر می‌شود، اما این علامت در همه موارد دیده نخواهد شد. علائم دیگر شامل موارد زیر هستند:

  • خستگی
  • تب
  • درد مفصلی
  • سفتی و تورم مفاصل
  • ضایعات پوستی
  • تغییر رنگ انگشتان دست و پا به سفید یا آبی هنگام سرما یا استرس
  • تنگی نفس
  • درد قفسه سینه
  • خشکی چشم‌ها
  • سردرد
  • سردرگمی
  • از دست دادن حافظه

علائم لوپوس در هر بیمار ممکن است متفاوت باشد و معمولاً به‌صورت موجی ظاهر می‌شوند که طی آن‌ علائم شدید شده و بر روال روزمره تاثیر می‌گذارند. دوره‌های بهبودی یا رمیشن، زمانی است که علائم کمتر یا اصلاً وجود ندارند. در واقع علائم ابتدا به‌صورت یک یا دو نشانه ظاهر می‌شوند و سپس علائم بیشتر یا متفاوتی به‌وجود می‌آیند. سایر عوارض ممکن شامل حساسیت به نور خورشید، خشکی چشم، افسردگی یا سایر شرایط سلامت روان، تشنج، کم‌خونی، سندرم رینود، پوکی استخوان، بیماری قلبی و بیماری کلیه می‌شود. پزشک معمولا برای درمان این بیماری دارو برای ریه، قلب، کلیه و سایر اندام‌های درگیر تجویز می‌کند تا التهاب کنترل شده و فرد بهبود پیدا کند.

شناخت نشانه‌های بیماری لوپوس اریتماتوز سیستمیک برای شناسایی سریع‌تر

تشخیص لوپوس اریتماتوز سیستمیک؛ علائم بالینی و یافته‌های آزمایشگاهی

تشخیص لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) معمولاً براساس ترکیبی از علائم بالینی و یافته‌های آزمایشگاهی انجام می‌شود. یکی از مهم‌ترین آزمایش‌ها برای تشخیص این بیماری، آزمایش آنتی‌بادی‌های ضد هسته‌ای (ANA) است.

سایر آزمایش‌های خون لازم شامل آزمایش برای آنتی‌بادی‌های ضد دی‌ان‌ای دو رشته‌ای (anti-dsDNA) و ضد اسمیت (anti-Sm) می‌شوند که با SLE ارتباط تنگاتنگی دارند. علاوه بر آزمایش‌های خون، ممکن است از روش‌های تصویربرداری برای بررسی وجود آسیب در اندام‌ها استفاده شود. معیارهای تشخیصی برای SLE بر اساس ترکیبی از این یافته‌ها تعیین می‌شوند.

عوارض بیماری SLE؛ آسیب کلیوی، مشکلات قلبی-عروقی و اختلالات عصبی

لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) ممکن است عوارض متعدد و جدی برای بدن داشته باشد. از جمله این عوارض می‌توان به آسیب کلیوی، مشکلات قلبی-عروقی مانند حملات قلبی و سکته و اختلالات عصبی اشاره کرد. همچنین، این بیماری بر باروری و بارداری تأثیر می‌گذارد. زنان مبتلا به لوپوس در طول بارداری با افزایش خطر سقط جنین و زایمان زودرس مواجه خواهند بود. همچنین، بارداری به ویژه در زنانی که بیماری فعال دارند یا سابقه بیماری کلیوی داشته‌اند ممکن است علائم لوپوس را تشدید کند. برای اینکه بارداری موفقیت‌آمیز باشد، مهم است که بیماری قبل از تلاش برای باردار شدن به مدت شش ماه تحت کنترل باشد.

آسیب کلیوی، مشکلات قلبی عروقی و اختلالات عصبی از جمله عوارض بیماری لوپوس

درمان لوپوس اریتماتوز سیستمیک بسته به نوع و شدت نشانه‌ها

درمان لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) بسته به نوع و شدت نشانه‌ها و علائم هر بیمار متفاوت است. هدف اصلی درمان، کنترل علائم، جلوگیری از شعله‌ور شدن بیماری، حفظ حداقل فعالیت بیماری و در صورت امکان درمان کامل آن است. درمان‌های رایج شامل استفاده از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) برای کنترل درد و تورم می‌شود.

همچنین داروهای ضد مالاریا که روی سیستم ایمنی تاثیر می‌گذارند و خطر شعله‌ور شدن لوپوس را کاهش می‌دهند و کورتیکواستروئیدها برای مقابله با التهاب لوپوس توسط پزشکان پیشنهاد و تجویز می‌شوند. در موارد شدیدتر بیماری، داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی تجویز خواهند شد. همچنین اگر این بیماری به اندام‌های دیگر مانند کلیه‌ها آسیب رسانده باشد، داروهایی از لیست داروهای کلیه تجویز خواهند شد.

بررسی روش‌های درمان بیماری لوپوس اریتماتوز سیستمیک

مراجعه به پزشک برای تشخیص و درمان کامل لوپوس اریتماتوز سیستمیک

درنهایت، برای تشخیص دقیق و درمان کامل بیماری خود ایمنی لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) باید حتما به پزشک مراجعه کنید. تشخیص SLE اغلب از طریق آزمایش‌های خون و تصویربرداری و همچنین براساس مجموعه‌ای از علائم بالینی انجام می‌شود. عوارض این بیماری شامل آسیب‌های کلیوی، مشکلات قلبی-عروقی، اختلالات عصبی و آثار بر باروری و بارداری می‌شود. درمان SLE از طریق داروهای ضدالتهابی، سرکوب‌کننده‌های سیستم ایمنی است که هدف آن‌ها کنترل علائم و جلوگیری از پیشرفت بیماری خواهد بود. در واقع مدیریت این بیماری نیازمند همکاری نزدیک بین بیمار و تیم درمانی است.

نظرات کاربران

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “لوپوس اریتماتوز سیستمیک چیست + عوارض آن”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به شرکت آدوراطب است.

ثبت شکایات
تلفن واحد شکایت: 021-88385681