علائم فتق معده چیست؟ چگونه علائم بیماری را کاهش دهیم؟

مقالات
1402.04.31

با علائم فتق معده و روش‌های از بین بردن فتق آشنا شوید

بررسی علائم فتق معده و روش‌های درمانی در بلاگ آدوراطب

علائمی مثل تنگی نفس، رفلاکس معده، درد شکمی و قفسه سینه، بی‌اشتهایی، ورم شکم، حالت تهوع و استفراغ؛ احتمال ابتلا به بیماری فتق معده را نشان می‌دهند. البته تشخیص بیماری فقط با مراجعه به پزشک متخصص و انجام آزمایش‌ امکان‌پذیر است؛ بااین‌حال داشتن مجموعه‌ای از علامت‌های نام برده، هشداری جدی برای بررسی سلامت جسمانی افراد به شمار می‌رود. در این مقاله به شرح علائم فتق معده به‌همراه روش‌های درمانی آن‌ها می‌پردازیم. چند دقیقه از وقتتان را برای مطالعه این مقاله صرف کنید تا به‌طورکامل در‌خصوص نشانه‌ها و علائم فتق معده آگاه شوید. 

رفلاکس؛ از خطرناک‌ترین علائم فتق معده

رفلاکس یکی از علائم آزاردهنده‌ای است که در انواع بیماری‌های شکمی و گوارشی مشاهده می‌شود. فتق معده یا جداره شکمی معمولا با رفلاکس شدید همراه است. اگر دچار رفلاکس شده‌اید حتما به پزشک برای یافتن علت مراجعه کنید.  

رفلاکس ممکن است به‌دلیل بیرون زدن معده از دیافراگم و وارد شدن فشار به قفسه سینه رخ دهد. در این صورت بیمار به پزشک متخصص مراجعه می‌کند؛ پزشک با در نظر گرفتن شرایط بیمار و نوع علائم ممکن است داروهایی مثل امپرازول ۲۰ و پروتونیکس برای تسکین شدت رفلاکس معده تجویز کند. داروهای درمانی برای مشکلات گوارشی فقط با تجویز پزشک مصرف می‌شوند؛ استفاده خودسرانه از داروهای تسکین‌دهنده رفلاکس عوارضی را برای فرد به‌همراه دارد.  

رفلاکس مری و معده؛ از خطرناک‌ترین علائم فتق معده

حالت تهوع و استفراغ؛ از علائم انواع فتق شکمی محبوس

بیشتر مشکلات شکمی مانند تهوع، استفراغ و زخم مری در مرحله پیشرفت بیماری فتق معده مشاهده می‌شوند. حالت تهوع و استفراغ از متداول‌ترین علائم در بیماری فتق محبوس هستند. بافت فتق خودبه‌خود بهبود نمی‌یابد و به حالت اولیه باز نمی‌گردد. بافت فتق در جداره شکمی گیر افتاده است و منجر به ایجاد حالت تهوع و در مواردی استفراغ می‌شود. 

در بعضی موارد، هنگام فشردن برآمدگی، فتق به جای خود بازمی‌گردد؛ بااین‌حال در انواعی از فتق معده که در اصطلاح به دام افتاده باشد، فرد درد شدیدی را حس می‌کند؛ برای درمان این درد باید حتما به پزشک مراجعه کرد. 

التهاب مری از سایر علائمی است که با شدت گرفتن مریضی ایجاد می‌شود؛ بنابراین پزشک ممکن است برای تعدیل حالت‌های آزاردهنده گوارشی مثل تهوع، استفراغ و التهاب مری از روش‌های دارویی برای درمان آن استفاده می‌کند. 

پزشک متخصص باتوجه‌به شدت علائم و حال عمومی بیمار ممکن است داروهایی مثل رانیتیدین، فاموتیدین و کپسول نکسیوم را تجویز کند؛ این داروها برای درمان رفلاکس مری استفاده می‌شوند. دوز مصرفی دارو حتما توسط پزشک مشخص می‌شود و مصرف بیش از حد و خودسرانه آن عوارضی را برای فرد به‌همراه خواهد داشت. 

حالت تهوع و استفراغ؛ از نشانه‌های رایج فتق معده

بی‌اشتهایی؛ از رایج‌ترین علائم فتق شکمی در کودکان

نقض در جداره شکمی نوزادان منجر به ایجاد فتق معده می‌شود که معمولا با علائمی مثل بی‌اشتهایی همراه است. فتق معده معمولا با سوزش نیز همراه می‌شود و به همین دلیل بی‌اشتهایی فرد افزایش می‌یابد. 

البته فتق معده در کودکان همیشه با بی اشتهایی همراه نیست؛ معمولا علائمی مانند درد و پیچ خوردن دل رایج‌تر از کم شدن اشتها است. بی‌اشتهایی در بزرگسالان نیز رخ می‌دهد که شدت آن در افراد مختلف متفاوت است. معمولا حالت تهوع و استفراغ باعث تشدید بی‌اشتهایی بیمار می‌شود. 

در این شرایط فرد بیمار به پزشک مراجعه می‌کند و علایم خود را به‌طورکامل برای پزشک شرح می‌دهد. پزشک باتوجه‌به شرح حال بیمار و نشانه‌های بیماری ممکن است دارویی برای التیام علایم تجویز کند. برای رفع حالت تهوع بعضی از پزشک‌ها ممکن است داروهایی مثل دیمن هیدرینات و قرص موتیدون ۱۰ را برای بیمار تجویز کنند تا نشانه‌های بیماری التیام یابند. 

درد؛ از هشدارهای ایجاد بیماری فتق معده

همیشه یکی از اولین هشدارهای ایجاد بیماری احساس درد است؛ درد در قفسه سینه از اولین علایم فتق معده به شمار می‌رود که در بعضی موارد با ناراحتی‌های قلبی اشتباه گرفته می‌شود. در فتق معده یا هیاتال درد در ناحیه قفسه سینه علامتی رایج است. اگرچه همیشه فتق هیاتال با درد همراه نیست و گاهی هیچ نشانه‌ای از خود نشان نمی‌دهد. اگر فتق معده همراه با برآمدگی باشد در ناحیه اطراف تورم نیز درد حس خواهد شد. 

درد قفسه سینه یکی از علائم خطرناک رفلاکس معده است که بر اثر فتق هیاتال ایجاد می‌شود.  درد به‌ویژه در هنگام خم شدن، سرفه، عطسه و فعالیت‌های روزانه نیز تشدید خواهد شد. به‌طورکلی درد در قفسه سینه یا ناحیه شکمی حتی اگر با علامتی مثل برآمدگی نیز همراه نباشد، ممکن است نشانه‌ای از فتق معده باشد. 

درد شکمی و قفسه سینه؛ نشانه‌ای متداول برای تشخیص فتق هیاتال

تورم شکم؛ از نشانه‌های ظاهری فتق معده

فتق یکی از بیماری‌هایی است که نشانه ظاهری بارزی از خود به شکل ورم نشان می‌دهد. توده برآمده در حالت دراز کشیده از بین می‌رود یا خیلی مشخص نیست؛ بااین‌حال این عارضه در حالت ایستاده، سرفه و عطسه کردن کاملا مشخص است. 

تورم حاصل از فتق معده با درد در اطراف ناحیه ملتهب همراه است. همچنین این ورم در نقطه‌های مختلف شکم ایجاد خواهد شد؛ برای مثال در فتق اینگوینال یک توده در نقطه تلاقی کشاله ران با عضله ثانویه تشکیل می‌شود.

ناتوانایی در انقباض شکم؛ از علائم پیشرفت بیماری فتق معده

ناتوانایی در انقباض شکم از علائم رایج فتق شکمی کودکان محسوب می‌شود که منجر به درد شکمی شدید در فرد خواهد شد. با گیر کردن محتوای فتق در جداره شکمی و ایجاد درد شدید، فرد توانایی منقبض کردن شکم را از دست می‌دهد.

مشکلات بلعی و سوزش معده؛ از نشانه‌های دیگر بیماری فتق معده

نشانه‌های غیرمعمول هم در بعضی از افراد مبتلا به بیماری فتق معده دیده شده است. برای مثال، برخی افراد بعد از صرف وعده غذایی دچار سوزش سر دل می‌شوند. مشکلات بلعی از نشانه‌های دیگر فتق هیاتال است که فرد را بسیار آزار می‌دهد. مشکل در قورت دادن لقمه یا نوشیدن مایعات از نشانه‌های فتق هیاتال محسوب می‌شوند. تنگی نفس نیز از نشانه‌های دیگری است که در بیماری فتق معده در فرد ایجاد می‌شود. 

تغییر سبک زندگی با بهبود تغذیه؛ از روش‌های درمان فتق معده

آیا فتق معده خطرناک است؟ در بیشتر موارد خیر؛ بیماری فتق معده در بسیاری از موارد نیازی به مراقبت‌های درمانی ندارد؛ بااین‌حال برای التیام وضعیت جسمی فرد و کاهش عوارض ناخوشایندی مثل رفلاکس مری و معده چند روش درمانی با تغییر سبک زندگی وجود دارد. از اقداماتی که می‌توان برای بهبود سبک زندگی انجام داد را در ادامه بررسی کردیم: 

  • کاهش حجم وعده‌های غذایی مصرفی
  • نگه‌داشتن وزن در محدوده طبیعی
  • ترک مصرف وعده غذایی قبل از خواب
  • پرهیز از استعمال دخانیات
  • کاهش استفاده از وسایلی که به شکم فشار وارد می‌کنند مثل کمربند و شلوار تنگ
  • خودداری از مصرف وعده‌های غذایی سه تا چهار ساعت قبل از دراز کشیدن
  • اجتناب از مصرف نوشیدنی‌های الکلی و غذاهای چرب
  • استفاده از داروهای کاهنده اسید معده با تجویز پزشک

تغییر رژیم غذایی به حفظ سلامت دستگاه گوارشی کمک می‌کند. همین‌طور به کاهش درد معده و ورم شکم نیز منجر می‌شود؛ بنابراین برای درمان ناراحتی‌های سیستم گوارشی تغییر سبک زندگی و الگوی تغذیه موثر هستند. درنتیجه بهترین پاسخ برای سوال برای معده درد چی خوبه، تغییر سبک زندگی و الگوی رژیم غذایی به شمار می‌رود. 

در مواردی که بیماری فتق هیاتال پیشرفت کرده باشد، از عمل جراحی برای درمان استفاده می‌شود. فتق معده در موارد شدید منجر به قطع جریان خون، رفلاکس شدید مری و معده می‌شود؛ در این مواقع پزشک جراحی را به‌عنوان موثرترین راه درمانی تجویز می‌کند. 

درمان التیام بیماری فتق معده با تغییر سبک زندگی

تغییر سبک زندگی؛ موثرترین روش التیام بیماری فتق معده به روشی غیرتهاجمی

در این مقاله به بررسی علائم فتق معده یا همان فتق هیاتال پرداختیم؛ رفلاکس مری و معده، درد شکمی، تورم، ناتوانایی در انقباض شکم، درد، استفراغ و حالت تهوع از متداول‌ترین علامت‌های این بیماری هستند. شدت علائم در هر فرد باتوجه‌به نوع فتق (محبوس یا به دام افتاده) تغییر می‌کند. همین‌طور فتق معده در کودکان با حالت تهوع، بی‌قراری، درد شکمی و بی‌اشتهایی همراه است. 

معمولا برای بیماری فتق معده از راه‌های درمانی ویژه‌ای استفاده نمی‌شود. گاهی تغییر سبک زندگی بهترین راه مقابله با این بیماری است؛ بنابراین انجام پرهیزهای غذایی، ثابت نگه‌داشتن وزن، فشار وارد نکردن به شکم و ترک مصرف غذا قبل از خواب مهم‌ترین روش‌های درمانی برای فتق معده و التیام علائم آن به شمار می‌روند. بااین‌حال درموارد شدیدی از بیماری پزشک تشخیص استفاده از جراحی را می‌دهد. 

همین‌طور برای درمان فتق معده داروهایی مثل کاهنده اسید معده نیز توسط پزشک تجویز می‌شوند تا علایم را تا حد مناسبی کاهش دهند. در این‌صورت برای تهیه داروهای تجویزی پزشک به داروخانه‌های معتبر سراسر کشور مراجعه کنید.  

نظرات کاربران

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “علائم فتق معده چیست؟ چگونه علائم بیماری را کاهش دهیم؟”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به شرکت آدوراطب است.

ثبت شکایات
تلفن واحد شکایت: 021-88385681