غلظت خون بالا یا پلی‌سیتمی (Polycythemia) به معنی وجود تعداد غیرعادی گلبول‌های قرمز در مقدار واحدی از خون است. تجمع بالای گلبول‌های قرمز معمولا به‌دلیل مشکلاتی مانند بیماری کبدی، اختلالات در سیستم قلبی عروقی یا انسداد در عروق خونی رخ می‌دهد. غلظت خون علائم مختلفی دارد. در این مقاله به بررسی 10 علامت شایع غلظت خون خواهیم پرداخت. این علائم ممکن است به‌صورت مداوم یا در مواقع خاصی مانند فعالیت بدنی یا استرس شدید بروز کند. بعد از مطالعه این مقاله با علائم غلظت خون آشنا خواهید شد و قادر خواهید بود در زمان مناسب برای جلوگیری از علائم خطرناک اقدام کنید.

1- درد قفسه سینه در‌صورت غلظت خون به‌دلیل فشار به قلب و بافت‌ سینه

یکی از علائمی که افراد در صورت ابتلا به غلظت خون تجربه خواهند کرد، درد قفسه سینه است. تجربه چنین دردی به‌دلیل جریان سخت خون میان رگ‌ها خواهد بود. در‌صورت غلظت، خون به‌مقدار کافی به بافت‌های قلبی و عضلات سینه نمی‌رسد. این مشکل باعث فشار به قلب و بافت‌های سینه می‌شود.

در‌صورت تداوم درد باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. اگر میزان شدت درد بالا باشد پزشک ممکن است به شما مصرف داروهای قلبی را توصیه کند. پزشک با بررسی شرایط شما علت دقیق درد و بهترین راه درمان را تشخیص می‌دهد.

درد قفسه سینه؛ از علائم غلظت خون بالا

2- تنگی نفس و رابطه آن با غلظت خون بالا

تنگی نفس علت‌های مختلفی همچون مشکلات ریوی، قلبی، عضلانی یا اضطراب دارد. ابتلا به غلظت خون نیز یکی از دلایلی است که منجر‌به تنگی نفس می‌شود. با بالا رفتن غلظت خون و کاهش سرعت و میزان جریان خون در رگ‌ها، تامین اکسیژن برای بافت‌های بدن نیز کاهش می‌یابد و ممکن است منجر‌به نفس تنگی شود.

معمولا کسانی‌که مبتلا به چربی خون هستند، تنگی نفس را بیشتر تجربه می‌کنند. در این شرایط برای حل مشکل باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. اگر فردی که دچار تنگی نفس شده است به چربی خون مبتلا باشد، پزشک برای حل مساله اقدام به تجویز داروهای کاهنده چربی خون همچون جم فیبروزیل می‌کند. مصرف خودسرانه این دارو به‌هیچ‌عنوان توصیه نمی‌شود. مصرف داروی نسخه‌ای باید زیر‌نظر پزشک انجام شود.

بررسی رابطه تنگی نفس با غلظت خون بالا

3- افزایش میزان تعریق در مبتلایان به غلظت خون

تعریق یک واکنش طبیعی بدن به گرما، تنش، تندرستی و موارد دیگر محسوب می‌شود. هدف این فرآیند خنک شدن بدن و حفظ دمای بدن در محدوده مناسب است. در‌صورت افزایش غلظت خون، بدن برای حفظ تعادل فیزیولوژیک و کاهش صدمات، روش‌هایی را برای خنک شدن بدن به‌کار می‌گیرد. یکی از راهکارهای برای کاهش دمای بدن، افزایش تعریق است.

اگر میزان تعریق بدن شما از حالت طبیعی بیشتر است، برای تشخیص علت دقیق به پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشکان برای افرادی که چربی و فشار خون بالا دارند، به‌منظور حفظ سلامت عمومی بدن و نگه داشتن بدن در حالت طبیعی ممکن است استفاده از مکمل قلب را پیشنهاد کنند. مصرف این داروها فقط با تجویز پزشک صورت گیرد.

افزایش تعریق یکی از واکنش‌های بدن در صورت ابتلا به غلظت خون

4- تجربه سردرد در کسانی‌که غلظت خون بالا دارند

غلظت خون بالا ممکن است منجر‌به سردرد و سرگیجه شود. علت بروز این اختلال به این دلیل است که خون به‌خوبی در رگ‌ها جریان پیدا نمی‌کند. در نتیجه مغز با کمبود اکسیژن مواجه می‌شود و فرد سر‌دردرا تجربه خواهد کرد. همچنین احتمال افزایش فشار خون در افرادی که غلظت خون دارند بیشتر است. این مشکل نیز منجر‌به سر‌درد می‌شود.

سردرد علت‌های گوناگونی دارد که ابتلا به غلظت خون یکی از این دلایل است. برای تشخیص دقیق مشکل باید به پزشک مراجعه کنید. اگر پزشک احتمال دهد که منشا سردرد غلظت خون و فشار خون بالا است، اقدام به تجویز داروهای مهار‌کننده فشار خون همچون قرص والزومیکس می‌کند.

5- رابطه مستقیم فشار خون بالا و غلظت خون

رابطه فشار خون و غلظت خون یک رابطه مستقیم است. در نتیجه اگر غلظت خون بالا باشد فشار خون نیز بالا خواهد بود. افزایش غلظت خون به معنی افزایش تعداد گلبول‌های قرمز است. با افزایش گلبول‌ها میزان حجم خون کاهش و فشار آن افزایش می‌یابد. با بالا رفتن غلظت خون میزان ویسکوزیته خون (مقاومت خون در برابر جریان) بیشتر می‌شود.

همچنین در این شرایط قلب برای فرستادن خون به همه قسمت‌های بدن باید بیشتر فعالیت کند. در نتیجه این عوامل جریان خون در رگ‌ها کم و فشار خون بیشتر می‌شود. پزشک برای افرادی که فشار خون بالا را به‌دلیل غلظت خون تجربه می‌کنند اقدام به تجویز داروهای کاهش فشار خون خواهد کرد.

افزایش فشار خون؛ یکی از علائم غلظت خون شدید

6- مشاهده قرمزی چشم‌ در افرادی که مبتلا به غلظت خون هستند

افزایش غلظت خون می‌تواند باعث تورم و قرمزی چشم‌ها شود. افزایش غلظت خون ممکن است به‌دلیل عوامل مختلفی همچون نوشیدن کم آب، تمرکز بیش‌ازحد روی کارهای روزمره، فعالیت بدنی شدید، دیابت، بیماری‌های قلبی و عروقی یا فشار خون بالا اتفاق بیفتد.

در افرادی که به‌دلیل غلظت خون فشار خون بالا را تجربه می‌کنند ممکن است چشم‌ها قرمز شوند؛  اما مشکلات مختلفی می‌توانند به‌عنوان منشا قرمزی چشم شناخته شوند. اگر قرمز شدن چشم‌ها همراه با علائم دیگری همچون سردرد، تهوع و استفراغ، دید کم یا درد و تورم چشم‌ها باشد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

 مشاهده قرمزی چشم در افراد مبتلا به غلظت خون 

7- تاری دید؛ یکی از نشانه‌هایی که مبتلایان به غلظت خون تجربه می‌کنند

تار شدن دید و افزایش نورهای پراکنده یکی از علائمی است که مبتلایان به غلظت خون آن را تجربه می‌کنند. در این عارضه وضوح دید در افراد کاهش می‌یابد. علاوه‌بر غلظت خون، مشکلاتی همچون بیماری‌های چشمی، بیماری‌های مربوط به سیستم عصبی و فشار خون بالا نیز ممکن است منجر‌به تاری دید شود. در اکثر مواقع غلظت خون به‌تنهایی نمی‌تواند علت اصلی تاری دید باشد؛ بنابراین برای تشخیص دقیق علت این عارضه باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک با انجام تست‌هایی علت دقیق تاری دید را مشخص و بر‌اساس آن درمان مناسب را تجویز خواهد کرد.

8- تغییر رنگ پوست؛ آبی، بنفش یا سرخ شدن پوست در‌صورت غلظت خون

کسانی‌که دچار غلظت خون بالا هستند، ممکن است تغییر رنگ پوست را تجربه کنند. پوست این افراد معمولا به رنگ‌های آبی، بنفش یا سرخ در می‌آید. علت اصلی این تغییر نیتروژن‌دار کردن هموگلوبین است. هموگلوبین نوعی پروتئین محسوب می‌شود که به گلبول‌های قرمز خون متصل است. این پروتئین وظیفه دارد تا اکسیژن را در بدن حمل کند. با افزایش غلظت خون میزان انتقال اکسیژن به سلول‌های بدن کمتر می‌شود.

در چنین شرایطی هموگلوبین به مولکول‌های نیتروژن‌دار متصل می‌شوند. این فرآیند به‌عنوان نیتروژن‌دار شدن هموگلوبین شناخته شده و موجب تغییر رنگ پوست می‌شود. در بعضی موارد، تغییر رنگ پوست به‌دلیل غلظت خون بالا، ممکن است نشانه مشکلات جدی باشد؛ بنابراین اگر تغییراتی در رنگ پوست خود مشاهده کرده‌اید برای بررسی علت به پزشک متخصص مراجعه کنید.

تغییر رنگ پوست یکی از علائم غلظت خون در مردان و زنان

9- افزایش حس خواب‌آلودگی و کاهش تمرکز در افراد مبتلا به غلظت خون

غلظت خون بالا ممکن است باعث افزایش خواب‌آلودگی و کاهش تمرکز شود. این احساس به‌دلیل کمبود اکسیژن در سلول‌های بدن رخ می‌دهد. غلظت خون بالا منجر‌به کاهش تعداد گلبول‌های قرمز خون و افزایش غلظت هموگلوبین در خون می‌شود. با نیتروژن‌دار شدن هموگلوبین و کاهش حمل اکسیژن توسط گلبول‌های قرمز افراد احساس خواب‌آلودگی و خستگی می‌کنند. در نتیجه قدرت تمرکز در افراد کاهش می‌یابد.

10- مبتلایان به غلظت خون زودتر خسته می‌شوند

افزایش غلظت خون ممکن است موجب ضعف عمومی شود و افراد دائما احساس خستگی کنند. پایین آمدن سطح اکسیژن خون مهم‌ترین عاملی است که موجب ایجاد این حس در افراد می‌شود. با بالا رفتن غلظت خون میزان هموگلوبین‌های نیتروژن‌‌دار شده در خون افزایش می‌یابد. در نتیجه میزان اکسیژن حمل‌شده توسط گلبول‌های قرمز خون کم می‌شود. با کاهش انتقال اکسیژن به سلول‌های بدن افراد زودتر از حالت عادی احساس خستگی می‌کنند.

علاوه‌بر کمبود اکسیژن، غلظت خون بالا ممکن است باعث افزایش فشار خون و تحریک سیستم عصبی مرکزی شود. این موضوع نیز در نهایت موجب می‌شود تا افراد احساس خستگی و ضعف داشته باشند. همچنین افرادی که غلظت خون بالا دارند ممکن است به بیماری‌های همچون دیابت، اختلالات تیروئید یا بیماری‌های قلبی عروقی مبتلا شوند. همه این مشکلات باعث می‌شوند تا افراد احساس خستگی را تجربه کنند.

تجربه خستگی مفرط در مبتلایان به غلظت خون

مراجعه به پزشک برای تشخیص دقیق ابتلا به غلظت خون

در این مقاله به این سوال پاسخ دادیم که علائم غلظت خون چیست؟ تجربه حس‌ها و بروز نشانه‌های بسیاری ممکن است بر اثر غلظت خون بالا باشند؛ اما این نشانه‌ها گاهی به‌دلیل مشکلات دیگر بروز می‌کنند؛ بنابراین برای تشخیص دقیق علت بروز این نشانه‌ها و اطلاع از اینکه دچار غلظت خون هستید، باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. همچنین ممکن است علائم غلظت خون در مردان با زنان متفاوت باشد.

در صورتی که غلظت خون بسیار بالا باشد، ممکن است منجر‌به علائم خطرناکی مانند سکته قلبی، سکته مغزی، بیماری‌های کلیوی و سایر مشکلات قلبی عروقی شود؛ بنابراین در‌صورت بروز هر‌گونه نشانه بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید تا سطح غلظت خون شما بررسی شود.

نظرات کاربران

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “10 علامت شایع غلظت خون”

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به شرکت آدوراطب است.

ثبت شکایات
تلفن واحد شکایت: 021-88385681