بررسی 5 علت سردرد قاعدگی (پریودی)؛ چگونه سردرد را کاهش دهیم؟

مقالات
1402.04.31

معرفی علت سردردهای دوران پریود و ارائه راهکارهایی برای تسکین این درد

۵ علت اصلی سردرد پریودی و راه‌های موثر برای تسکین درد آن

سردرد پریودی یکی از عوارضی است که بسیاری از زنان به دلیل تغییرات هورمونی در طول دوره قاعدگی یا هفته PMS تجربه می‌کنند. این سردرد معمولاً قبل، در طول یا بلافاصله پس از پریودی ظاهر می‌شود. شدت و مدت سردرد ممکن است در سطوح مختلفی باشد. درصورتی‌که سردردهای میگرنی را تجربه می‌کنید، قاعدگی ممکن است به عنوان یک محرک برای شروع سردرد در این دوره عمل کند. در این مقاله دلایل مهم سردرد پریودی را بررسی کردیم و راه‌هایی را برای کنترل آن ارائه خواهیم داد.

1. تغییر در میزان هورمون‌های استروژن؛ علت شایع سردرد پریودی

همه خانم‌ها پیش از پریود یا قاعدگی خود دچار افت استروژن می‌شوند. استروژن وظیفه کنترل مواد شیمیایی در مغز را برعهده دارد و به‌نوعی می‌تواند محرک احساس درد باشد. با تغییر میزان هورمون‌های استروژن و پروژسترون، سردردهای هورمونی یا میگرن قاعدگی رخ می‌دهد. 

گاهی شدت سردرد قاعدگی تا چند روز ادامه‌دار خواهد بود و به حد غیرقابل تحمل می‌رسد که باید حتما برای کنترل آن به پزشک مراجعه کنید. در این حالت پزشک ممکن است با تجویز داروهای هورمونی و تنظیم هورمون‌ها، از بروز درد در دوره‌های نوسان هورمونی پیشگیری کند و برای بهبود درد مسکن‌هایی مانند ایوابرادین تجویز کند. 

افت استروژن هنگام پریود؛ علت سردرد قاعدگی

2. کاهش سروتونین از علل اصلی سردرد پریودی 

تغییرات هورمونی در زمان قاعدگی روی سروتونین و سایر انتقال دهنده‌های عصبی مغز تاثیر می‌گذارد و باعث ایجاد سردرد می‌شود. برخی از سلول‌های مغزی با استفاده از سروتونین خلق‌و‌خو، خواب و درد را کنترل می‌کنند؛ به همین دلیل تغییرات هورمونی و کاهش سروتونین در دوران قاعدگی منجربه ایجاد این علائم و سردرد می‌شود. 

بسته‌به پتانسیل بدن خانم‌ها، شدت سردرد ممکن است کم یا زیاد باشد؛ حتی تعداد قابل توجهی از خانم‌ها، سردرد و میگرن قاعدگی را تجربه نخواهند کرد. داروهایی مانند ادوالژین ممکن است توسط پزشک شما برای کنترل میگرن قاعدگی تجویز شود که با مصرف آن سردرد شما بهبود پیدا کنید. توجه داشته باشید که هرگز بدون تجویز پزشک از دارویی برای کنترل سردرد قاعدگی استفاده نکنید.

3. کمبود استراحت؛ علت ضعف بدن و پتانسیل بالا بدن برای سردرد پریودی 

در خانم‌هایی که دوران پیش از قاعدگی و همزمان با شروع خونریزی استراحت و خواب کافی نداشته باشند، احتمال ابتلا به سردرد قاعدگی افزایش می‌یابد. بدون استراحت و خواب کافی بدن شما در شرایط ضعف قرار می‌گیرد و پتانسیل بالایی برای تجربه سردرد قاعدگی پیدا می‌کند. لازم است خانم‌ها با تغذیه و استراحت کردن از خود مراقبت کنند. 

گاهی کمبود مواد معدنی و ویتامین‌ها باعث می‌شود احساس ضعف و خستگی در شما زیاد شود. در این شرایط حتما به پزشک مراجعه کنید تا با مصرف مولتی ویتامین‌هایی مانند مولتی ویتامین مینرال، بدن شما تقویت شود. همانطور که کمبود ویتامین‌ها در بدن مضر است، بالا بودن سطح آن‌ نیز در روند طبیعی بدن اختلال ایجاد می‌کند؛ ازاین‌رو، برای استفاده از مولتی ویتامین‌ها حتما باید به پزشک مراجعه کنید تا سطح ویتامین‌های شما بررسی شود.

کمبود استراحت و خواب؛ ضعف بدن، کمبود مواد معدنی، ویتامین‌ها و سردرد پریودی

4. کم‌خونی و کمبود اکسیژن در خون؛ کاهش اکسیژن مغز و شروع سردرد قاعدگی

یکی دیگر از علت‌های شایع بروز سردرد دوران قاعدگی کم‌خونی است. مغز برای ارائه عملکرد درست خود به میزان مشخصی از جریان خون و اکسیژن نیاز دارد که این کار بر عهده گلبول‌های قرمز است. اگر این مکانیزم دچار آسیب شود، مغز تحت تاثیر قرار گرفته و سردرد میگرنی پریودی آغاز می‌شود. ازاین‌رو، خانم‌هایی که در دوران قاعدگی خونریزی شدیدی دارند دچار کم‌خونی و سردرد می‌شوند. 

کمبود اکسیژن ناشی از کم خونی در بدن باعث احساس خستگی و ضعف می‌شود. برخی از مکمل‌ها مانند قرص کوالی فول از طریق فولات خستگی ناشی از کم‌خونی را از بین می‌برند و باعث کاهش سردرد پریودی خواهند شد. البته برای مصرف این مکمل‌ها حتما با پزشک خود مشورت کنید.

5. استرس و اضطراب؛ عوامل شایع بروز سردرد پریودی

استرس و اضطراب از عوامل شایعی هستند که موجب بروز سردرد دوران قاعدگی می‌شوند. درد‌های ناشی از عادت ماهانه یا کار و زندگی در محیط‌های پر تنش، یکی از عوامل ایجاد استرس در خانم‌ها است. برای جلوگیری از سردرد پریودی ناشی از استرس باید از محیط‌های تنش‌زا دوری کنید و درد را با تغذیه مناسب، کمپرس گرم و ورزش‌های سبک کنترل کنید. درصورتی‌که هنگام قاعدگی، درد و خونریزی شدیدی را تجربه می‌کنید، پیشنهاد می‌شود مقاله «برای درد پریود چی خوبه» را مطالعه کنید. 

استرس و اضطراب؛ عوامل شایع بروز سردرد دوران قاعدگی

راه‌های کاهش سردرد قاعدگی؛ ماساژدرمانی و تسکین‌دهنده‌ها

درمان سردرد هنگام پریود با استراحت کافی و ماساژ برای بسیاری از خانم‌ها اثربخش است. برخی دیگر از خانم‌ها درد شدیدی را تجربه می‌کنند که تسکین‌دهنده به کاهش درد آن‌ها کمک خواهد کرد. توجه داشته باشید که از قرص‌های مسکن فقط با با دستور پزشک استفاده کنید. 

همچنین، ماساژدرمانی به کاهش سردرد پریودی کمک بسیاری خواهد کرد. از آنجایی که ماساژ باعث افزایش ترشح سروتونین می‌شود، عضلات گردن را شل و در هورمون‌ها تعادل ایجاد می‌کند. به این ترتیب سردرد پریودی کاهش پیدا خواهد کرد.

درمان سردرد هنگام پریود با استراحت کافی و ماساژ درمانی

کنترل هورمون‌ها؛ موثرترین روش برای تسکین سردرد پریودی 

در این مقاله توضیح دادیم که سردرد پریودی دلیلی متفاوتی از جمله تغییر هورمون‌ها، سروتونین، کمبود استراحت، کم‌خونی و استرس دارد. یکی از مهم‌ترین و شایع‌ترین دلایل سردرد پریودی، تغییر هورمون‌ها و افت استروژن است. در ادامه استراحت کافی و ماساژ را به‌عنوان راه‌حلی برای کنترل سردرد قاعدگی معرفی کردیم. با ماساژ و استراحت کافی هورمون سروتونین افزایش پیدا می‌کند و با ایجاد تعادل در سطح هورمون‌ها سردرد پریودی تسکین پیدا می‌کند. پس پیشنهاد می‌شود تا با استراحت بیشتر و رعایت رژیم غذایی سالم قبل از شروع قاعدگی، از بروز سردرد جلوگیری کنید.  

نظرات کاربران

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “بررسی 5 علت سردرد قاعدگی (پریودی)؛ چگونه سردرد را کاهش دهیم؟”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به شرکت آدوراطب است.

ثبت شکایات
تلفن واحد شکایت: 021-88385681