عفونت ریه (ذات الریه) چیست و چه علائمی دارد؟

مقالات
1401.12.20

آشنایی با علائم عفونت ریه در افراد مختلف

آیا می‌دانستید بیماری ذات الریه سالانه جان حدود 2.5 میلیون بزرگ‌سال و کودک را در سراسر جهان می‌گیرد؟ کمبود اکسیژن ناشی از ابتلا به این بیماری در ریه‌ها، باعث می‌شود به اهمیت رسیدن اکسیژن کافی به بدن پی ببریم. عوامل متعددی سبب به‌وجود آمدن عفونت ریه می‌شوند. علائم ذات الریه ممکن است شبیه به سرماخوردگی یا آنفولانزا باشند. این علائم از خفیف تا شدید در هر فردی متفاوت هستند. در این مقاله به سوال «ذات الریه چیست» پاسخ داده‌ایم؛ بعد از خواندن این متن، می‌توانید این علائم را شناسایی کرده و در اسرع وقت برای درمان به متخصص مراجعه کنید.

عفونت ریه (Lung infections) یا ذات الریه را جدی بگیرید

عفونت ریه زمانی اتفاق می‌افتد که یک میکروارگانیسم عامل بیماری مانند باکتری، قارچ یا ویروس باعث آسیب و التهاب در ریه‌ها شود. عفونت ریه نوع خفیف و شدید دارد و ممکن است نیاز به درمان پزشکی داشته باشد. برای درمان، در اغلب موارد پزشکان داروهای تنفسی مخصوصی را برای فرد بیمار تجویز می‌کنند.

این بیماری برای نوزادان و کودکان خردسال، افراد بالای 65 سال و افرادی که مشکلات سلامتی یا سیستم ایمنی ضعیفی دارند بسیار جدی‌تر است.

در واقع در‌صورتی‌که قسمتی از بافت ریه و کیسه‌های راه‌های هوایی ملتهب شوند و خلط و ترشحات مسیر تنفسی را مسدود کنند، فرد به عفونت ریه مبتلا شده است. دراین‌صورت تنفس فرد دچار مشکل شده و برای درمان باید به پزشک مراجعه کند.

آشنایی با علل ابتلا به عفونت ریه یا ذات الریه 

معرفی نشانه‌ها و علائم ذات الریه در بزرگسالان و کودکان

نشانه‌ها و علائم ذات الریه بسته به عواملی مانند نوع میکروب، سن و سلامت کلی بدن شما از خفیف تا شدید متفاوت است. علائم و نشانه‌های خفیف اغلب شبیه علائم سرماخوردگی یا آنفولانزا بوده؛ اما طولانی‌تر هستند. دراین‌صورت ممکن است پزشکان با‌توجه‌به این علائم، یک اسپری آسم به‌منظور کنترل بیماری برای فرد تجویز کنند.

سرفه‌هایی با خلط‌های غلیظ در دوران بیماری ذات الریه

سرفه به تخلیه مخاط ناشی از التهاب راه‌های هوایی و ریه‌ها کمک می‌کند. این مخاط ممکن است حاوی خون نیز باشند. در دوران ابتلا به برونشیت یا ذات الریه، مخاط سرفه رنگ مشخصی از جمله سفید، سبز و خاکستری مایل به زرد دارند. ممکن است حتی پس از بهبود سایر علائم، سرفه تا چندین هفته نیز ادامه داشته باشد.

با این سرفه‌ها ممکن است فرد بیمار دچار مشکلات تنفسی شود. پزشک با بررسی علائم و میزان مشکلات تنفسی فرد در دوران ذات الریه، ممکن است نیاز به استفاده از داروهایی مانند اسپری فلوکسی تاید را نیز تشخیص دهد.

سرفه‌هایی با خلط‌های غلیظ در دوران بیماری ذات الریه 

صدای خس خس در ریه‌ها؛ یکی از نشانه‌های بارز عفونت ریه

یکی از نشانه‌های بارز عفونت ریه، صدای خس خس در ریه‌ها است که به آن ترق دوبازیلار نیز می‌گویند. در برخی مواقع، خود بیمار این صدا را متوجه نخواهد شد؛ پزشک این خس خس را با استفاده از ابزاری به نام گوشی پزشکی تشخیص خواهد داد.

همچنین هنگام بازدم و بیرون دادن نفس نیز ممکن است سینه فرد صداهایی مانند سوت‌های پر‌صدا ایجاد کند که فرد به‌صورت خس خس آن را بشنود. این حالت در هنگام باریک شدن مجاری هوایی یا التهاب این مجاری صورت می‌‌گیرد.

صدای خس خس در ریه‌ها؛ یکی از نشانه‌های بارز عفونت ریه 

تب؛ یکی از علائم شایع بیماری عفونت ریه

تب زمانی رخ می‌دهد که بدن شما سعی می‌کند با عفونت مبارزه کند. دمای طبیعی بدن معمولاً حدود 37 درجه سانتی‌گراد است. اگر به عفونت باکتریایی ریه مبتلا شوید، ممکن است تب شما تا 40.5 درجه سانتی‌گراد نیز افزایش یابد. تب شدید بالای 38.9 درجه سانتی‌گراد اغلب منجر‌به بسیاری از علائم دیگر نیز می‌شود:

  • تعریق
  • کم آبی بدن
  • ضعف
  • لرز
  • سردرد
  • دردهای عضلانی

اگر دمای بدن شما از 38.9 درجه سانتی‌گراد بالاتر رفت یا بیش از 3 روز طول کشید، باید حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.

تب؛ یکی از علائم شایع بیماری عفونت ریه

ذات الریه؛ همراه با دردهای تیز قفسه سینه

درد قفسه سینه ناشی از عفونت ریه اغلب به‌صورت تیز یا کوبنده بروز می‌کند. این درد، هنگام سرفه یا تنفس عمیق، شدید می‌شود. ممکن است گاهی اوقات دردهای شدیدی در قسمت میانی و بالای کمر شما نیز احساس شوند.

از علائم دیگر این بیماری می‌توان به کبود شدن پوست و لب‌ها، عطسه، خستگی، آبریزش بینی و تنگی نفس اشاره کرد. پزشک با مشاهده برخی از این علائم، برای کاهش التهاب کانال و  مجراهای تنفسی، اسپری بینی برای بیمار مبتلا به عفونت ریه تجویز خواهد کرد.

ذات الریه؛ همراه با دردهای تیز قفسه سینه 

علت ذات الریه چیست؟ میکروارگانیسم‌ها و مواد حساسیت‌زا

عفونت ریه انواع مختلفی دارد که بر اثر وجود ویروس‌ها، باکتری‌ها و قارچ‌های مختلف ایجاد می‌‌شود. این میکروارگانیسم‌ها در برخی مواقع از طریق جریان خون به ریه‌ها رسیده و  سبب ایجاد عفونت می‌‌شوند. در اغلب موارد نیز منبع این ارگانیسم‌های کوچک افرادی هستند که به دلیل بیماری خود، با سرفه و عطسه سبب انتشار قطرات تنفسی خود به دیگران می‌شوند.

علاوه بر میکروارگانیسم‌ها، ممکن است عوامل دیگری از جمله استنشاق انواع مواد شیمیایی مانند بخارهای سمی نیز سبب ایجاد التهاب در ریه افراد شود. در برخی موارد نادر نیز ممکن است التهابات ریه بر اثر استنشاق مواد حساسیت‌زا بروز پیدا کنند.

هنگام ابتلا به انواع بیماری‌های تنفسی هم‌چون ذات الریه و آسم بیشتر افراد می‌پرسند که برای درمان آسم چه بخوریم یا چگونه ذات الریه را درمان کنیم؟ پاسخ به سوال این افراد در ابتدا مراجعه به متخصص است. پزشک متخصص با معاینه فرد و انجام برخی آزمایش‌ها بهترین روش درمان را برای بیماری درنظر خواهد گرفت.

علت ذات الریه؛ میکروارگانیسم‌ها و مواد حساسیت‌زا

چه زمانی برای درمان عفونت ریه به پزشک مراجعه کنیم؟

در این مقاله از مجله آدوراطب به سوال «عفونت ریه چیست» پاسخ داده و علائم ذات الریه در بزرگسالان و کودکان را بررسی کردیم. اکنون با شناخت این علائم و هم‌چنین بررسی علت عفونت ریه، می‌توانید در اسرع وقت برای درمان این بیماری اقدام کنید. در‌صورتی‌که ذات الریه یا عفونت ریه در زمان مناسبی درمان نشود، ممکن است خطرات و مشکلات جدی در پی داشته باشد.

اگر مشکل تنفس، درد قفسه سینه، سرفه و تب مداوم 39 درجه سانتی‌گراد یا بالاتر دارید، به پزشک مراجعه کنید. افراد بالای 65 سال، کودکان کمتر از 2 سال و افراد مبتلا به بیماری‌های خاص، در‌صورت مشاهده علائم و نشانه‌های عفونت ریه، باید سریعا برای درمان نزد متخصص بروند.

آیا شما نیز تابه‌حال به عفونت ریه مبتلا شده‌اید؟ شما در این بیماری چه علائمی را تجربه کرده‌اید؟ در قسمت دیدگاه تجربیات خود از درمان این بیماری با ما در میان بگذارید.

نظرات کاربران

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “عفونت ریه (ذات الریه) چیست و چه علائمی دارد؟”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به شرکت آدوراطب است.

ثبت شکایات
تلفن واحد شکایت: 021-88385681