پیش دیابت چیست؟ بررسی علمی دلایل و راه های پیشگیری

مقالات
1402.11.29

پیش دیابت، هشدار بدن برای وجود احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 است. دیابت نوع 2 شایع‌ترین نوع دیابت بوده […]

پاسخ به سوال پیش دیابت چیست در مجله آدوراطب

پیش دیابت، هشدار بدن برای وجود احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 است. دیابت نوع 2 شایع‌ترین نوع دیابت بوده که معمولا در بزرگسالی و غالبا در نتیجه سبک زندگی اشتباه ایجاد می‌شود. چاقی، چربی شکمی، ورزش نکردن و سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت، از عوامل خطر ابتلا به این بیماری هستند. اگر شما نیز با سوالاتی مثل، پیش دیابت چیست، آیا پیش دیابت قابل درمان است، در مرحله پیش دیابت میزان قند خون چقدر است و چگونه پیش دیابت را درمان کنیم، مواجه شده‌اید، این مقاله برای شما نوشته شده است.

پیش دیابت چیست؟

پیش دیابت یا Prediabetes حالتی است که در آن سطح قند خون فرد بالاتر از حد طبیعی می‌رود؛ اما هنوز به اندازه‌ای برای تشخیص دیابت نوع 2 نرسیده است. این شرایط به‌عنوان هشداری برای افراد تلقی می‌شود تا با تغییراتی در سبک زندگی، از پیشرفت آن به دیابت جلوگیری کنند. در این مرحله برای بیمار داروهای دیابت تجویز نمی‌شود، بلکه باید با مصرف غذاهای سالم، تغییر سبک زندگی و ورزش میزان قند خون خود را کاهش دهد.

شاید اکنون از خود بپرسید که در مرحله پیش دیابت میزان قند خون چقدر است؟ یا قند خون پیش دیابت چند است؟ در پاسخ باید بگوییم اگر در بیشتر از دو بار اندازه‌گیری، قند خون ناشتا بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ باشد، احتمال پیش دیابت وجود دارد. همچنین اگر قند خون دو ساعته پس از مصرف ۷۵ گرم گلوکز خوراکی بین ۱۴۰ تا ۱۹۹ باشد، پیش دیابت تشخیص داده می‌شود؛ البته جای هیچ نگرانی نیست، Prediabetes قابل درمان است و با انجام برخی مراقبت‌ها و پرهیزهای غذایی می‌توانید پیش دیابت را درمان کنید.

قند خون ناشتا بین 100 تا 125؛ احتمال ابتلا به پیش دیابت

علائم پیش دیابت؛ زنگ هشدارهای بدن

علل پیش دیابت شامل مقاومت به انسولین و اختلالات متابولیک است که در آن سلول‌های بدن به انسولین پاسخ مناسبی نمی‌دهند. در این شرایط ممکن است برای کمک به تسریع فرایند کاهش میزان قند خون، پزشک مکمل برای افراد دیابتی را تجویز کند. اما Prediabetes  نیز مانند هر بیماری دیگری، علائمی دارد که با تشخیص به‌موقع نشانه‌ها می‌توان از پیشرفت پیش دیابت و تبدیل شدن به دیابت نوع 2 پیشگیری کرد. برخی از این علائم عبارت‌اند از:

  • تیره شدن پوست زیر بغل یا پشت و کناره‌های گردن که به آن آکانتوز نیگریکانس می‌گویند.
  • ایجاد اسکین تگ (منگوله‌های پوستی)
  • تغییرات چشمی که به رتینوپاتی وابسته به دیابت تبدیل می‌شوند.

در این بیماری معمولا در آرنج، زانوها، گردن، زیر بغل و بند انگشتان شاهد تغییر رنگ هستیم. در صورت تشخیص ابتلا به Prediabetes اگر علائم زیر را هم دارید حتما باید به متخصص مراجعه کنید:

  • تشنگی شدید
  • تکرر ادرار به‌خصوص تکرر ادرار در شب
  • خستگی
  • تاری دید
  • درد یا بریدگی که زخم‌ها التیام پیدا نمی‌کنند.

اگر پزشک با انجام آزمایش‌ تشخیص دهد که شما به Prediabetes دچار شده‌اید، سریعترین راه درمان دیابت و پیش دیابت، تغییر سبک زندگی و کنترل میزان قند خون دریافتی و افزایش فعالیت بدنی است.

دلایل ابتلا به پیش دیابت چیست؟

دلایل ابتلا به پیش دیابت عمدتاً مربوط به سبک زندگی و عوامل ژنتیکی است. مقاومت به انسولین، که در آن سلول‌های بدن به انسولین تولید‌شده توسط پانکراس پاسخ کافی نمی‌دهند، اصلی‌ترین عامل در ابتلا به پیش دیابت است. علت این مقاومت ممکن است شامل اضافه وزن، چاقی و کمبود فعالیت بدنی باشد. این شرایط باعث می‌شود که قند خون به درستی وارد سلول‌ها نشود و در نتیجه سطح قند خون افزایش یابد.

عوامل دیگری نیز از جمله سن بالاتر از 45 سال، سابقه خانوادگی دیابت، سندروم تخمدان پلی‌کیستیک، بالا بودن فشار خون، سطح بالای کلسترول و تری‌گلیسیرید و کم‌خوابی یا کیفیت پایین خواب در افزایش خطر ابتلا به پیش دیابت نقش دارند. علاوه‌بر این، رژیم غذایی نامناسب شامل مصرف بیش‌از‌حد انواع قند و چربی‌های اشباع و مصرف کم میوه‌ها، سبزیجات و فیبر، به ابتلا به پیش دیابت منجر می‌شود.

کم‌خوابی یا کیفیت پایین خواب؛ از دلایل افزایش خطر ابتلا به پیش دیابت

عوارض Prediabetes؛ ابتلا به دیابت نوع 2

در صورت درمان نکردن پیش دیابت، این بیماری به دیابت نوع 2 و بیماری‌های قلبی منجر می‌شود. علاوه‌بر این، افراد مبتلا به پیش دیابت ممکن است خطر بیشتری برای ابتلا به سایر بیماری‌ها مانند فشار خون بالا و کلسترول بالا داشته باشند برخی دیگر از عوارض پیش دیابت عبارت‌اند از:

  • بیماری قلبی
  • سکته
  • آسیب عصبی
  • آسیب کلیه
  • مورد آسیب قرار گرفتن چشم
  • آسیب به پا، که در آن جریان ضعیف خون ممکن است منجر به قطع عضو گردد.
  • عفونت‌های پوستی
  • مشکل شنوایی
  • بیماری آلزایمر

البته می‌توان با درمان پیش دیابت با ورزش و تغییر سبک زندگی، از ابتلا به این بیماری‌ها جلوگیری کرد. در برخی موارد نیز با تشخیص و تجویز پزشک می‌توان از قرص و داروهایی که توسط شرکت پخش دارو آدورا طب یا سایر شرکت‌ها، در داروخانه‌ها توزیع می‌شود، برای کمک به کاهش قند خون استفاده کرد.

تشخیص پیش دیابت از طریق آزمایش خون

تشخیص پیش دیابت اغلب از طریق آزمایش خون مانند تست هموگلوبین A1c، تست قند خون ناشتا (FPG) یا تست تحمل گلوکز خوراکی (OGTT) انجام می‌شود. در ادامه در مورد هر یک از آزمایش‌ها توضیح کوتاهی خواهی داد:

  • آزمایش هموگلوبین A1c: آزمایش هموگلوبین A1c که به آن آزمایش هموگلوبین گلیکوزیله نیز گفته می‌شود، متوسط ​​قند خون شما را در طی دو تا سه ماه گذشته اندازه گیری می‌کند. این آزمون به پرهیز از غذا احتیاج ندارد و هر زمان انجام می‌شود.
  • آزمایش گلوکز پلاسما ناشتا (FPG): در طی آزمایش FPG، پزشک از شما می‌خواهد هشت ساعت یا یک شب غذا نخورید. سپس متخصص مراقبت‌های بهداشتی، نمونه خون ناشتای شما را برای آزمایش می‌گیرد.
  • تست تحمل گلوکز خوراکی (OGTT): تست تحمل گلوکز خوراکی نیاز به پرهیز غذایی دارد. پزشک دو بار میزان قند خون شما را بررسی می‌کند، یک بار در ابتدای ویزیت و سپس دو ساعت بعد از نوشیدن یک نوشیدنی شیرین، سطح گلوکز خون شما را بررسی می‌شود.

انجام این آزمایش‌ها به ارزیابی میزان قند خون کمک کرده و تعیین می‌کنند که آیا فرد در معرض خطر ابتلا به دیابت است یا خیر.

آزمایش گلوکز پلاسما ناشتا؛ یکی از راه‌های تشخیص پیش دیابت

چگونه پیش دیابت را درمان کنیم؟

درمان پیش دیابت بیشتر بر تغییر سبک زندگی تمرکز دارد. اقداماتی مانند بهبود رژیم غذایی، افزایش فعالیت بدنی و کاهش وزن به کنترل سطح قند خون و جلوگیری از پیشرفت به دیابت کمک می‌کنند. در برخی موارد، ممکن است پزشک داروهایی را برای کمک به کاهش احتمال ابتلا به دیابت تجویز کند.

برای جلوگیری از پیشرفت پیش دیابت به دیابت نوع 2، توصیه می‌شود که افراد مبتلا به این شرایط در مورد تغییرات سبک زندگی با پزشک خود مشورت کنند و به طور منظم سطح قند خون خود را بررسی کنید.

Prediabetes؛ زنگ هشدار بدن برای ابتلا به دیابت نوع 2

پیش دیابت به شرایطی گفته می‌شود که سطح قند خون بالاتر از حد طبیعی است، اما آنقدر بالا نیست که بتوان آن را به‌عنوان دیابت تشخیص داد. پیش دیابت در صورت درمان نشدن، منجر به دیابت نوع 2، بیماری قلبی و سکته می‌شود. چاقی، به ویژه چاقی شکمی، سابقه خانوادگی دیابت، سن بالای 45 سال نیز باعث افزایش احتمال ابتلا به Prediabetes می‌شود.

اگر هر یک از علائم پیش دیابت مانند ایجاد اسکین تگ (منگوله‌های پوستی) یا تیره شدن پوست زیر بغل یا پشت و کناره‌های گردن را مشاهده کردید، به پزشک مراجعه کنید. همچنین در‌صورتی که پس از مطالعه مقاله، همچنان سوالی در مورد پیش دیابت دارید، از قسمت نظرات همین صفحه سوالات خود را مطرح کنید. کارشناسان ما در کوتاه‌ترین زمان ممکن بررسی خواهند کرد.

 

نظرات کاربران

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “پیش دیابت چیست؟ بررسی علمی دلایل و راه های پیشگیری”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به شرکت آدوراطب است.

ثبت شکایات
تلفن واحد شکایت: 021-88385681