علائم کمبود زینک چیست؟

مقالات
1402.05.01

بررسی مهم‌ترین علائم کمبود زینک و روش رفع آن

بررسی مهم‌ترین علائم کمبود زینک و نحوه رفع آن

زینک یکی از عناصر مهم برای عملکرد صحیح بسیاری از فرآیندهای بیولوژیکی و سلامتی بدن است. از آنجایی‌که بدن قادر به ساخت زینک نیست، آن را از مواد خوراکی دریافت و ذخیره می‌کند. ازاین‌رو، شناخت علائم کمبود زینک به شما کمک می‌کند که پیش‌ از وقوع هر اتفاقی ناشی از کمبود زینک، سلامت بدن خود را حفظ کنید. کاهش سطح ایمنی بدن، افسردگی و جوش‌های صورت برخی از علائم شایع کمبود زینک هستند. در این مقاله، مهم‌ترین علائم کمبود زینک و اهمیت تشخیص و درمان آن را بررسی خواهیم کرد تا با مطالعه آن بتوانید از عوارض جدی آن جلوگیری کنید.

کاهش سطح ایمنی؛ از علائم شایع کمبود زینک

زینک نقش مهمی در افزایش سیستم ایمنی بدن دارد؛ بنابراین کمبود آن باعث چند برابر شدن سرعت ابتلا به عفونت‌ها می‌شود و از سوی دیگر، زخم‌های بدن نیز دیر بسته خواهند شد. ازاین‌رو، اگر به بیماری‌های عفونی باکتریایی و ویروسی بسیاری مبتلا می‌شوید، ممکن است دچار کمبود زینک باشید. 

استفاده از مکمل‌هایی مانند زینک کمپلکس، میزان زینک و سطح ایمنی بدن را افزایش می‌دهد. البته توجه داشته باشید که پیش از استفاده از هرگونه مکمل و دارویی باید به پزشک مربوطه مراجعه کنید تا با انجام آزمایش‌های لازم، میزان زینک و مواد معدنی دیگر در بدن شما را اندازه‌گیری کند؛ درصورتی‌که لازم باشد برای شما دارو و مکمل تجویز خواهد کرد.

اختلال در سیستم ایمنی بدن؛ از مهم‌ترین علائم کمبود زینک در کودکان و بزرگسالان

کمبود روی در بدن؛ ایجاد اختلالات خلقی و عامل افسردگی

زینک خواص آنتی‌اکسیدانی دارد و قدرت ذهن و عملکرد بخش‌هایی از مغز را کنترل می‌کند؛ به‌همین دلیل، کمبود زینک در طولانی مدت روی روح و روان افراد تاثیر منفی می‌گذارد و اختلالات خلقی ایجاد می‌کند. درصورتی‌که کمبود زینک دارید برای کنترل خلق‌وخوی خود در طول روز، مصرف برخی از قرص‌های جوشان مانند قرص جوشان زینک، موثر خواهند بود.

همچنین، این نوع از قرص جوشان علاوه‌بر زینک یا همان روی، ویتامین C در ترکیبات خود دارد و همراه با کاهش علائم کمبود روی در بدن، سیستم ایمنی بدن را نیز تقویت می‌کند. حتما قبل از استفاده از اینگونه مکمل‌ها با پزشک مشورت کنید که عوارضی برای شما نداشته باشد.

پدید آمدن جوش‌های ویروسی روی صورت؛ نشانه‌های کمبود زینک

جوش‌های صورت که از ویروس‌ها و باکتری‌ها پدید می‌آیند، نشان‌دهنده کمبود زینک در بدن هستند. از این‌رو، با استفاده از کرم‌های پوستی حاوی زینک می‌توان این نوع از جوش و آکنه پوست را از بین برد. توجه‌ داشته باشید که این کرم‌ها حتما باید توسط پزشک تجویز شوند، در غیراین‌صورت ممکن است مناسب برای پوست شما نباشد و تاثیر منفی بگذارد. 

پس از رفع جوش‌ها برای از بین بردن جای آن‌ها می‌توانید از قرص‌های ترمیم‌کننده و جوان‌کننده پوست به تجویز پزشک استفاده کنید. به‌عنوان مثال قرص کلاژن گلد با ترکیبات کلاژن، بیوتین و ویتامین ث برای رفع جوش و ترمیم پوست استفاده می‌شود. فراموش نکنید که حتما برای استفاده از هرگونه قرص و کرم برای پوست در راستای جلوگیری از هرگونه عوارض احتمالی با پزشک متخصص مشورت کنید.

از بین بردن جوش‌های ویروسی پوست؛ با افزایش میزان زینک بدن

رشد کم و شکننده شدن ناخن‌ها؛ به‌علت سطح پایین زینک در بدن

ناخن‌ها از نوعی سلول ساخته شده‌اند که به سرعت رشد می‌کنند و تقسیم می‌شوند. برای انجام فرآیند تکثیر و رشد سالم ناخن‌ها وجود مقدار کافی زینک در بدن ضروری است. کمبود زینک باعث تخریب سطح ناخن و ایجاد لکه‌های سفید روی آن‌ها می‌شود. 

همچنین، کمبود زینک ممکن است علاوه‌بر خشکی ناخن، علت خشکی پوست و مو هم باشد؛ زیرا در رشد و تکثیر سلول‌های ناخن، پوست و مو اختلال ایجاد می‌کند. ازاین‌رو، برای سرعت بخشیدن به رشد سلول‌های این نواحی بدن باید میزان زینک بدن را کنترل کنید. 

انجام فرآیند تکثیر و رشد سالم ناخن‌ها؛ نیازمند وجود مقدار کافی زینک در بدن

تاثیر کمبود زینک بر موها؛ رشد بسیار آرام و نازک شدن مو

نازک شدن مو و ریزش آن یکی دیگر از علائم کمبود زینک است که پس از مشاهده آن باید برای بررسی میزان زینک بدن به پزشک مراجعه کنید. البته ممکن است ریزش مو و نازک شدن آن علت دیگری داشته باشد؛ پس نگران نشوید! در صورتی‌که پزشک تشخیص کمبود روی دهد، مکمل پوست و مو و ناخن را برای شما تجویز خواهد کرد. پس از مصرف داروهای تجویز شده، شاهد رشد بهتر موها و ناخن‌های خود خواهید بود.

نحوه تشخیص کمبود زینک و درمان آن؛ تجویز مکمل‌ها توسط پزشک

کمبود زینک توسط پزشک و براساس علائم بالینی، آزمایش‌های خون و بررسی نوع تغذیه صورت می‌گیرد. آزمایش روی (Zn) یا همان زینک، مقدار این ماده معدنی را در خون و ادرار اندازه‌گیری می‌کند. بر هم خوردن تنظیم سطح روی بر سلامت عمومی بدن تاثیر قابل توجهی دارد و ممکن است فعالیت‌های روزانه فرد را دچار مشکل کند. 

در صورت تایید کمبود زینک، معمولاً مکمل‌های حاوی زینک به‌همراه رژیم غذایی غنی از ویتامین‌ها و مواد مغذی به عنوان درمان توصیه می‌شود. همچنین، مراقبت از تغذیه مناسب و متنوع با مصرف غذاهایی که حاوی زینک هستند، می‌تواند از کمبود آن جلوگیری کند.

انجام آزمایش‌های خون ادرار برای اندازه‌گیری میزان زینک بدن

اهمیت شناخت دلایل کمبود زینک و نحوه جبران آن برای عملکرد صحیح بدن

کمبود زینک عوارض جدی برای سلامتی افراد داشته باشد. شناخت علائم کمبود زینک و درمان آن سلامتی روحی و عمومی بدن را حفظ خواهد کرد. در این مقاله مهم‌ترین و شایع‌ترین علائم کمبود زینک را بررسی کردیم. در صورت تجربه هر یک از علائم کاهش سطح ایمنی بدن، تغییر شدید خلق‌وخو، رشد بسیار کند ناخن، ریزش شدید موها و نازک شدن آن‌ها و به‌وجود آمدن جوش روی صورت با پزشک خود مشورت کنید تا تشخیص صحیح و درمان مناسب انجام شود.

نظرات کاربران

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “علائم کمبود زینک چیست؟”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به شرکت آدوراطب است.

ثبت شکایات
تلفن واحد شکایت: 021-88385681