۶ مورد از علائم قند خون بالا و راهکارهایی برای کاهش و درمان این بیماری

مقالات
1401.08.21

بیماری قند خون بالا (Hyperglycemia) یکی از شایع ترین بیماری‌ها در سراسر جهان است. این بیماری زمانی رخ می‌دهد که […]

بررسی علائم قند خون بالا در بزرگسالان در مجله آدوراطب

بیماری قند خون بالا (Hyperglycemia) یکی از شایع ترین بیماری‌ها در سراسر جهان است. این بیماری زمانی رخ می‌دهد که مقدار قند موجود در خون بسیار بالا باشد. علت ایجاد این بیماری کمبود انسولین یا ناتوانایی بدن برای استفاده مناسب از انسولین موجود در خون است. در واقع انسولین هورمونی است که وظیفه جابه‌جایی گلوکز موجود در خون به داخل سلول‌ها و کمک به استفاده از انرژی آن را بر عهده دارد. در ادامه این مقاله علائم قند خون بالا را بررسی می‌کنیم؛ همچنین به راهکارهایی برای جلوگیری از تشدید این بیماری اشاره خواهیم کرد.

گاهی اوقات قند خون بالا در صورت کنترل نشدن می‌تواند عواقب جبران‌ناپذیری را برای فرد مبتلا به همراه داشته باشد؛ بنابراین شناخت علائم این بیماری برای پیشگیری و درمان به موقع آن ضروری است. باتوجه‌به این که یکی از روش‌های درمان Hyperglycemia درمان دارویی است، داروخانه‌ها و مراکز درمانی باید نسبت به تهیه داروهای مربوط به این بیماری از یک شرکت پخش دارو معتبر اقدام کنند.

۱. احساس گرسنگی دائم و کاهش وزن؛ از علائم قند خون در بزرگسالان

بسیاری از افرادی که قند خون بالا دارند، بیش از حد معمول احساس گرسنگی می‌کنند. این افراد ممکن است با وجود خوردن غذای بیشتر، دچار کاهش وزن می‌شوند. به دلیل این که بدن نمی‌تواند انرژی موردنیاز خود را از گلوکز به دست آورد، برای تأمین انرژی لازم به چربی و ماهیچه‌ها روی می‌آورد؛ بنابراین با تجزیه بافت عضلات و چربی‌ها فرد به‌صورت ناسالم کاهش وزن را تجربه خواهد کرد. به دلیل تحلیل بافت عضلات، داشتن احساس ضعف عضلانی در بیماران مبتلا به قند خون طبیعی است. افرادی که به دلیل عدم کنترل میزان قند خون بالا به دیابت مبتلا هستند، باید از لیست داروهای دیابت آگاهی داشته باشند. مصرف این داروها فقط و فقط با تجویز پزشک متخصص امکان‌پذیر است.

گرسنگی دائمی؛ نشانه بالا بودن قند خون در بزرگسالان

۲. احساس خستگی مداوم؛ به دلیل اختلال در استفاده مطلوب از انسولین

خستگی مداوم یکی از نشانه‌های قند خون بالا و کنترل‌نشده است. زمانی که بدن از انسولین به‌درستی استفاده نمی‌کند یا مقادیر کافی انسولین ندارد، قند به جای وارد شدن به سلول‌ها و تأمین انرژی، در خون باقی می‌ماند. همین موضوع باعث کاهش انرژی کل بدن و خستگی می‌شود. یکی از داروهای کنترل کننده میزان قند خون، قرص گلوتریو است. گاهی اوقات پزشک متخصص با معاینه دقیق بیمار و بررسی سوابق پزشکی او، ممکن است این دارو را برای ایجاد تعادل در میزان گلوکز خون او تجویز کند. مصرف خودسرانه این دارو بدون مشورت با پزشک عوارض جبران‌ناپذیری را به همراه خواهد داشت.

۳. سردرد و تاری دید قابل‌توجه؛ تورم عدسی چشم به دلیل قند بالا

بالا بودن میزان گلوکز موجود در خون ممکن است به‌صورت تاری دید بروز پیدا کند. برخی از بیماران مبتلا به قند خون بالا وضوح دید خود را تا حدودی از دست می‌دهند و اجسام را به‌صورت تار می‌بینند. سطح بالای قند خون می‌تواند منجر به تورم عدسی چشم شده و تاری دید را به همراه داشته باشد. به دلیل از دست دادن وضوح دید، ممکن است بیماران مبتلا به قند خون بالا سردرد‌های شدیدی را تجربه کنند.

برخی از پزشکان بعد از چکاپ کامل بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ و اندازه‌گیری میزان گلوکز موجود در خون او، با صلاحدید خود ممکن است قرص گلورنتا را تجویز کنند. فروش این دارو بدون نسخه پزشک در داروخانه‌ها ممنوع است و مصرف خودسرانه آن به‌هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود.

سردرد و تاری دید؛ نشانه بالا بودن قند خون

۴. زخم‌های بدن با سرعت کمتری بهبود پیدا می‌کنند

یکی از نشانه‌های قند خون بالا در بدن، کند شدن روند بهبود زخم‌، خراش، بریدگی و کبودی‌های بدن است. دیابت به عصب‌ها آسیب وارد کرده و بر گردش خون، به‌ویژه در پاها، تأثیر می‌گذارد. همین موضوع باعث خونرسانی نامناسب در پاها شده و بهبودی را با تأخیر مواجه می‌کند. در چنین حالتی حتی زخم‌های کوچک ممکن است منجر به عفونت‌های بسیار شدید و حتی قطع پا در موارد حاد شود. افراد مبتلا به دیابت و بیماری Hyperglycemia باید با راههای کنترل قند خون آشنایی داشته باشند تا از بروز عفونت‌‌های شدید جلوگیری کنند.

۵.  احساس ضعف و درد در دست و پاها؛ نشانه قند خون کنترل نشده

قند خون کنترل نشده می‌تواند منجر به آسیب عصبی شود که با نام نوروپاتی شناخته می‌شود. نوروپاتی احساس سوزن سوزن شدن یا بی حسی در دست و پاها را به همراه دارد؛ همچنین بعضی از افراد در این قسمت‌ها احساس درد می‌کنند.

۶. احساس تشنگی و ادرار بیش از حد معمول؛ از علائم قند خون بالا

افزایش میزان قند خون در رگ‌ها، خروج مایعات از بافت‌‌های مختلف بدن را به همراه دارد که همین موضوع باعث به وجود آمدن احساس تشنگی در فرد می‌شود؛ بنابراین فرد آب و مایعات بیشتری مصرف می‌کند و به تبع آن، ادرار بیشتری در بدن او تولید می‌شود.

تکرر ادرار؛ از نشانه‌های قند خون بالا

راهکارهایی برای کنترل علائم قند خون مرزی و بالاتر از حد مجاز

با مشاهده چند مورد از علائم قند خون بالا، در اولین قدم باید میزان قند خون را در چند مرحله و زمان‌های متفاوت (ناشتا و بعد از وعده‌های غذایی) اندازه‌گیری کرد. اگر قند خون به‌صورت دائمی بالا باشد، باید سریعاً به پزشک مراجعه کرد. پزشکان موارد زیر را برای کنترل و کاهش میزان گلوکز موجود در خون پیشنهاد می‌کنند:

  • آب بیشتری بنوشید. مصرف آب به دفع قند خون اضافه از طریق ادرار کمک می‌کند؛ همچنین مانع دهیدراته شدن بدن می‌شود.
  • بیشتر ورزش کنید. ورزش کردن به کاهش میزان قند موجود در خون کمک می‌کند؛ البته گاهی اوقات ممکن است برعکس عمل کرده و قند خون بالاتر رود. پیش از شروع تمرینات ورزشی حتماً با پزشک مشورت کنید.
  • از رژیم غذایی سالم پیروی کنید. برای کاهش میزان گلوکز موجود در خون، باید از مصرف غذاهای پرچرب، انواع شیرینی و مواد غذایی حاوی شکر و کافئین خودداری کنید.

با رعایت نکات بالا می‌توان تا حدود بسیاری به کنترل میزان قند خون کمک کرد. اگر گلوکز موجود در خون دائماً بالا بود، در اسرع وقت با پزشک متخصص مشورت کنید. در چنین شرایطی شاید به شروع درمان دارویی طبق تجویز پزشک نیاز باشد.

آزمایش تشخیص قند خون بالا به وسیله دستگاه گلوکومتر توسط پزشک

کنترل و درمان علائم قند خون بالا در بزرگسالان با مراجعه به مطب پزشک

در این مقاله درباره علائم قند خون بالا و راهکارهای درمان این بیماری شایع صحبت کردیم. اگر هر یک از علائم را برای مدت طولانی تجربه کردید، در اسرع وقت به مطب پزشک مراجعه کنید. با اندازه‌گیری میزان گلوکز موجود در خون و انجام آزمایش‌های مربوطه، ابتلا یا عدم ابتلا به بیماری Hyperglycemia سریعاً توسط پزشک مشخص می‌شود. برخی از پزشکان بعد از تشخیص این بیماری، ممکن است برای کنترل میزان گلوکز موجود در خون بیمار درمان دارویی را آغاز کنند. مصرف هرگونه دارو باید تحت نظر پزشک متخصص و دوز تعیین‌شده توسط او انجام شود.

نظرات کاربران

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “۶ مورد از علائم قند خون بالا و راهکارهایی برای کاهش و درمان این بیماری”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به شرکت آدوراطب است.

ثبت شکایات
تلفن واحد شکایت: 021-88385681