تب یونجه یا رینیت آلرژیک چیست؟ آشنایی کامل با علائم

مقالات
1402.05.22

آشنایی با تب یونجه یا رینیت آلرژیک و بررسی علائم آن

تب یونجه چیست؟ بررسی علائم رینیت آلرژیک

احتمالا برای شما هم پیش آمده است که با علائمی مانند سرماخوردگی به پزشک مراجعه کنید اما تشخیص او آلرژی باشد. تب یونجه یا رینیت آلرژیک نوعی آلرژی بوده که علائم آن مشابه سرماخوردگی است. این آلرژی احتمالا از طریق گردوغبار، گرده گل، گیاهان و دیگر آلرژن‌های محیطی ایجاد می‌شود. علاوه‌بر آلرژن‌ها، عوامل ژنتیکی نیز نقش مهمی در بروز رینیت آلرژیک دارند. در این مقاله به پرسش «تب یونجه یا رینیت آلرژیک چیست» پاسخ می‌دهیم. تشخیص رینیت آلرژیک کمک خواهد کرد تا هرچه سریع‌تر علائم آن را برطرف کنید.

تب یونجه یا رینیت آلرژیک؛ ورود مواد آلرژی‌زا به بینی

تب یونجه یا رینیت آلرژیک نوعی آلرژی است که علائمی مشابه سرماخوردگی دارد. این آلرژی برخلاف سرماخوردگی توسط ویروس ایجاد نخواهد شد. در واقع رینیت آلرژیک، با ورود مواد آلرژی‌زا به بینی از طریق تنفس ایجاد خواهد شد. علاوه‌بر عوامل محیطی، فاکتور ژنتیک نیز در بروز آلرژی دخالت دارد. در‌صورت وجود آلرژی در والدین احتمال بروز آلرژی در فرزند بیشتر خواهد بود.

هنگامی‌که مواد حساسیت‌زا یا آلرژن وارد بدن می‌شوند، بدن ماده‌ای به‌نام هیستامین ترشح می‌کند. گرده، گرد و غبار، ذرات ریز قارچ یا کپک موجود در هوا و پرزهای پوست برخی حیوانات از جمله آلرژن‌ها محسوب می‌شوند. هیستامین واکنش‌های آلرژیک از جمله عطسه، خارش بینی و گلودرد را به‌دنبال دارد. آلرژی گاهی منجر به ایجاد آسم نیز می‌شود که با مراجعه به پزشک داروهایی نظیر قرص ایروکاست برای کنترل رینیت آلرژیک و آسم ناشی از آن تجویز خواهد شد.

ورود مواد حساسیت‌زا یا آلرژن؛ ترشح ماده‌ای به‌نام هیستامین در بدن

بررسی علائم تب یونجه؛ عطسه، خارش و گرفتگی یا آبریزش بینی

عطسه، خارش و گرفتگی یا آبریزش بینی از علائم تب یونجه است که بسیار شبیه به نشانه‌های سرماخوردگی خواهد بود. این علائم معمولاً بلافاصله پس از قرار گرفتن در معرض یک ماده حساسیت‌زا و ورود آن به بینی با تنفس آغاز خواهد شد. برخی افراد فقط به گرده گیاهان و علف‌ها حساس هستند؛ ازاین‌رو رینیت الرژیک را برای چند ماه و بیشتر در فصل بهار تجربه خواهند کرد.

گروه دیگری از افراد مبتلا به آلرژی، در همه طول سال به رینیت آلرژیک ناشی از آلرژن‌های مختلف مبتلا خواهند بود. بیشتر افراد مبتلا به رینیت آلرژیک، علائم خفیفی دارند که به‌راحتی قابل‌ کنترل هستند. با‌این‌حال، علائم شدید و مداوم تب یونجه ممکن است انجام امور روزمره را برای شما سخت کند که در این‌صورت حتما باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک برای کنترل علائم تب یونجه در طول ابتلا، آنتی‌هیستامین‌هایی مانند نئوتادین ۵ را تجویز خواهد کرد. 

روش تشخیص رینیت آلرژیک؛ بررسی علائم ژنتیکی و انجام آزمایش‌ها

پزشک برای تشخیص رینیت آلرژیک (یا تب یونجه) علاوه‌بر انجام آزمایش‌های حساسیت، تاریخچه آلرژی خانوادگی شما را به‌طور دقیق بررسی خواهد کرد. همچنین محل زندگی در ابتلا به تب یونجه تاثیرگذار خواهد بود.  

تست پریک یکی از آزمایش‌هایی است که برای تشخیص تب یونجه انجام خواهد شد. در این تست، پزشک مقدار کمی از موادی که ممکن است باعث ایجاد آلرژی شوند را به پوست بازو یا قسمت بالای کمر شما وارد می‌کند. در‌صورتی‌که به هر یک از آلرژن‌ها حساسیت داشته باشید، کهیر یا یک برآمدگی برجسته در آن محل ایجاد خواهد شد. 

همچنین برای تشخیص حساسیت آزمایش خون گرفته می‌شود. از طریق نمونه خون شما پاسخ سیستم ایمنی بدن به مواد حساسیت‌زا مختلف با اندازه‌گیری میزان آنتی‌بادی‌های ایجاد‌شده توسط آلرژن بررسی خواهد شد. برخی از خانم‌ها هنگام ابتلا به زونا آن را با رینیت آلرژیک شدید اشتباه می‌گیرند؛ دراین‌صورت حتی با مصرف آنتی‌هیستامین‌ها بهبود پیدا نمی‌کنند. درصورتی‌که با مراجعه به پزشک زونا تشخیص داده می‌شود و داروهایی مانند قرص ویرابکس برای درمان این بیماری تجویز خواهد شد.

نحوه تشخیص رینیت آلرژیک؛ انجام آزمایش‌های حساسیت و آلرژی خانوادگی

راه‌های درمان تب یونجه؛ درمان دارویی، خانگی و ایمونوتراپی 

پس از تشخیص رینیت آلرژیک، پزشک شما می‌تواند درمان تب یونجه را آغاز کند. برخی مواقع آنقدر علائم این آلرژی بسیار است که افراد مبتلا دچار تنگی نفس می‌شوند؛ ازاین‌رو پزشک برای کنترل نشانه‌های قرص‌های مربوط به درمان آسم را از لیست داروهای تنفسی برای بیمار تجویز خواهد کرد. در ادامه به انواع راه‌های درمان و پیشگیری از رینیت آلرژیک می‌پردازیم.

داروهای رینیت آلرژیک؛ رفع نشانه‌های تب یونجه

داروهای رینیت آلرژیک شامل آنتی‌هیستامین‌های خوراکی و موضعی، ضداحتقان‌ها، کورتیکواستروئیدهای بینی و کرومولین داخل آنتاگونیست‌های گیرنده لوکوترین می‌شوند. انواع این داروها با جلوگیری از ترشح هیستامین‌ها و کاهش فشار ناشی از تورم علائم ناشی از تب یونجه مانند آسم آلرژیک را رفع خواهند کرد. درواقع برای رفع آسم آلرژیک داروهای اصلاح‌کننده لکوترین توسط پزشک تجویز خواهند شد که تا ۲۴ ساعت نشانه‌های تنگی نفس را از بین می‌برد.

درمان رینیت آلرژیک؛ استفاده از داروها و ایمنوتراپی

ایمونوتراپی برای رینیت آلرژیک؛ واکسن‌ها و قرص‌های زیرزبانی

ایمونوتراپی آلرژن که به‌عنوان تزریق آلرژی شناخته می‌شود، نوعی درمان طولانی مدت است. ایمونوتراپی‌ها در دو نوع واکسن و قرص زیرزبانی برای افراد مبتلا به رینیت آلرژیک تجویز خواهد شد. واکسن‌های آلرژی نحوه واکنش سیستم ایمنی بدن به آلرژن‌ها را تغییر می‌دهند. 

اگر مصرف داروها، علائم تب یونجه را کاهش یا تسکین ندهند پزشک ممکن است استفاده از واکسن را برای شما تجویز کند. اگر به شوره حیوانات، گرد‌و‌غبار یا گرده‌ گیاهان حساسیت دارید، ایمونوتراپی موثر خواهد بود. ایمونوتراپی در کودکان به پیشگیری از آسم نیز کمک می‌کند.

تغییر شیوه زندگی و درمان‌های خانگی؛ کاهش و رفع علائم تب یو‌نجه

ممکن است در نزدیکی فضای سبز زندگی کنید یا حیوانات خانگی در خانه خود داشته باشید. درصورتی‌که مبتلا به رینیت آلرژیک هستید، بهتر است از همه آلرژن‌ها مانند گرده گیاهان، درختان و حیوانات خانگی برای کاهش علائم حساسیت دوری کنید. 

سرم‌های نمک را می‌توانید به صورت آماده از داروخانه تهیه کنید یا در خانه این محلول را با ترکیب آب جوشیده و نمک بسازید. همچنین هنگام تمیزکردن خانه از ماسک استفاده کنید تا گردوغبار وارد بینی شما نشود. در فصل بهار که گرده گل و گیاهان در هوا بسیار است، پنجره‌ها را ببندید و لباس‌های شسته‌شده را بیرون و در معرض گرده‌ها آویزان نکنید. 

تغییر سبک زندگی و دوری از آلرژن‌ها؛ درمان رینیت آلرژیک یا تب یونجه

مراجعه به پزشک برای تشخیص تب یونجه و درمان آن با مصرف داروهای تجویز شده

رینیت آلرژیک (یا تب یونجه) با علائمی مانند عطسه، خارش و گرفتگی بینی همراه است که بلافاصله پس از تماس با مواد حساسیت‌زا ظاهر می‌شوند. این علائم معمولاً در فصول مختلف سال، به ویژه در فصل بهار به‌علت وجود گرده گیاهان، شدیدتر خواهند بود. درمان رینیت آلرژیک شامل استفاده از داروهای آنتی هیستامین، ضداحتقان‌ها، کورتیکواستروئیدهای بینی و ایمونوتراپی می‌شود. همچنین تغییر شیوه زندگی و پیشگیری از تماس با آلرژن‌ها به کنترل علائم رینیت آلرژیک کمک می‌کند. در‌صورت تشدید علائم، مراجعه به پزشک حائز اهمیت است تا تشخیص و درمان مناسب به شما تجویز شود.

نظرات کاربران

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “تب یونجه یا رینیت آلرژیک چیست؟ آشنایی کامل با علائم”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به شرکت آدوراطب است.

ثبت شکایات
تلفن واحد شکایت: 021-88385681