علائم قند خون پایین چیست؟ بررسی 8 علت رایج

مقالات
1402.05.02

آشنایی با ۸ مورد از علائم قند خون پایین

بررسی ۸ مورد از علائم قند خون پایین در بلاگ آدوراطب

افت قند خون شاید نشانه‌ای از پیش دیابت باشد؛ بنابراین افرادی که علائم قند خون پایین را دارند باید وضعیت جسمانی خود را در سریع‌ترین زمان ممکن پیگیری کنند. تاری دید، کاهش سطح هوشیاری، گرسنگی شدید، سردرد و خستگی مفرط از نشانه‌های افت قند خون به شمار می‌روند. جدا از پیامدهای دراز مدت پایین بودن قند خون، نشانه‌های معمولی این بیماری بر کیفیت سطح زندگی روزانه هم تاثیرگذار هستند. اگر نسبت به علائم قند خون پایین اطلاعات کافی ندارید، بعد از مطالعه این مقاله با ۸ مورد از آن‌ها به‌طورکامل آشنا خواهید شد. 

۱. از دست دادن هوشیاری و گیجی؛ یکی از علائم قند خون پایین

طبق نتایج به دست آمده از یک آزمایش علمی، ۲۰ تا ۲۵ درصد افراد مبتلا به دیابت نوع یک و ده درصد از افراد مبتلا به دیابت نوع دو در معرض بیهوشی بر اثر افت قند خون قرار دارند. این عارضه معمولا در افراد بالای ۵۰ سالی که چندین سال درگیر دیابت بوده‌اند بیشتر دیده می‌شود؛ بااین‌حال افراد سالم و جوان نیز از بیهوشی بر اثر کاهش قند خون مصون نخواهند بود. از دست دادن هوشیاری یکی از پیامدهای کاهش قند خون در افراد بی‌توجه سطح گلوکز خونشان به شمار می‌رود. میزان مصرف مواد قندی باید به قدری باشد که نیاز سلول‌های بدن را تامین کند.

گاهی کاهش هوشیاری فرد و در اصطلاح سبک شدن سر در افراد دیابتی به دلیل افت قند خون نیست؛ این افراد برای کنترل قند خون داروهایی مصرف می‌کنند. برای مثال مصرف انواع قرص دیابت مثل گلوتریو منجر به بیهوشی کامل فرد می‌شود. در این صورت فرد بیمار با مراجعه به پزشک و دریافت داروی کنترل قند جایگزین، روند درمان را پیگیری می‌کند. البته برای تشخیص علت کاهش سطح هوشیاری حتما به پزشک مراجعه شود. قطع کردن خودسرانه دارو و استفاده از قرص‌های دیگر خطرات جدی را برای فرد به همراه خواهد داشت. 

۲. ضربان قلب نامنظم؛ از نشانه‌های هیپوگلیسمی در بزرگسالان

افت ناگهانی قند خون باعث افزایش استرس و تنش در فرد می‌شود؛ بنابراین بر ریتم ضربان قلب تاثیر می‌گذارد. نامنظم شدن ضربان قلب (افزایش یا کاهش سرعت ریتم قلب)، از پیامدهای کاهش قند خون در افراد دیابتی و افراد سالم است. در زمان کاهش قند خون، ترشح اپی‌نفرین و نوراپی‌نفرین افزایش می‌یابد. به دنبال آن سیستم سمپاتیک تحریک می‌شود و علائمی مانند ریتم نامنظم قلب را در فرد بیمار ایجاد می‌کند.

افراد دیابتی در معرض بیماری‌های قلبی و عرقی قرار دارند. انواع بیماری‌های آریتمی قلبی در این افراد و به دنبال کاهش قند خون دیده می‌شود؛ بنابراین افراد دیابتی همیشه باید نسبت به ثابت نگه‌داشتن میزان قند خون خود توجه داشته باشند تا موجب افزایش فشار خونشان نشود. افراد مبتلا به دیابت با مشورت پزشک خود و ارائه شرح حال کامل می‌توانند از داروهایی برای کنترل آریتمی قلبی استفاده کنند. 

آریتمی قلبی؛ عارضه‌ای شایع، اما قابل کنترل در افراد دیابتی 

ازآنجایی‌که شدت مرگ‌ومیر بر اثر بیماری‌های قلبی و عروقی در افراد دیابتی وجود دارد، ممکن است پزشک باتوجه‌به شرح حال بیمار، داروهایی مثل گلوتریو و گلوتریو را برای فرد تجویز کند. این دارو از جدیدترین قرص‌های کنترل دیابت نوع ۲ محسوب می‌شود که میزان مرگ‌ومیر بر اثر بیماری‌های قلبی در افراد مبتلا به دیابت را کاهش می‌دهد. 

نامنظم شدن ریتم قلب از نشانه‌های افت قند خون

۳. خستگی؛ یکی از عوارض کمبود قند برای تامین انرژی بدن

با سندروم خستگی ناشی از دیابت آشنایی دارید؟ این سندروم در افراد مبتلا به دیابت که افت ناگهانی قند خون را تجربه می‌کنند، اتفاق می‌افتد. فرد برای رفع خستگی مداوم به مصرف کافئین رو می‌آورد که این ماده منجر به تشدید بیماری‌های آریتمی ناشی از کاهش قند خون می‌شود. 

خستگی یکی از نشانه‌های افت ناگهانی قند محسوب می‌شود؛ کمبود قند خون انرژی اصلی سلول‌های بدن یعنی گلوکز را در بدن کاهش می‌دهد؛ بنابراین طبیعی است که انرژی فرد تا حد ناتوانی در انجام امور روزمره کاهش یابد. 

برای کنترل قند خون در افراد دیابتی پزشک ممکن است قرص لیناگلیپتین را باتوجه‌به وضعیت عمومی بیمار تجویز کند. یکی از عوارض احتمالی مصرف این دارو احساس خستگی است که نباید با خستگی حاصل از کاهش شدید قند خون اشتباه گرفته شود. در صورت مصرف قرص لیناگلیپتین مطابق با دوز تجویزی پزشک، عوارضی را به‌همراه نخواهد داشت؛ بنابراین در استفاده از داروهای کنترل دیابت حتما مطابق با تجویز پزشک پیش بروید. 

خستگی و بی‌حالی شدید؛ از علائم قند خون پایین در بزرگسالی

۴ . اختلالات بینایی؛ از علائم پایین بودن قند خون

چشم‌ها در برابر قند خون پایین مصون نیستند. اختلالات بینایی مثل دوبینی و تاری دید در افراد دیابتی دیده می‌شود؛ بنابراین اگر در کنار سایر علائم قند خون پایین به اختلالات بینایی هم دچار هستید، به پزشک مراجعه کنید. اختلالات بینایی به‌ویژه در فعالیت‌هایی مثل رانندگی منجر به ایجاد خطرات بزرگی برای راننده و افراد پیاده خواهد داشت؛ بنابراین برای درمان پایین بودن قند خون به پزشک مراجعه کنید. 

اختلالات بینایی یکی از علائم قند خون پایین در بارداری است. همین‌طور تاری دید برای مادران باردار مبتلا به دیابت نیز وجود دارد؛ بنابراین پزشک باتوجه‌به شرایط بارداری، سن مادر و نوع دیابت ممکن است به تجویز داروهایی مثل انسولین لانتوس برای کنترل قند اقدام کند. 

مصرف انسولین لانتوس در کنترل قند خون مادران باردار با حساسیت‌های بالایی همراه است. به همین دلیل به هیچ‌عنوان از این دارو بدون تجویز پزشک و خودسرانه استفاده نکنید. انسولین لوتوس در صورت مصرف اشتباه منجر به کاهش شدید و ناگهانی قند خون می‌شود. 

۵ . پوست رنگ‌پریده؛ از نشانه‌های متداول افت قند خون

اغلب افراد با قند خون پایین رنگ پریده هستند. رنگ‌پریدیگی یکی از نشانه‌های رایج ضعف جسمانی است که به‌دنبال کاهش شدید قند خون در فرد رخ می‌دهد؛ این نشانه در افراد دیابتی به‌راحتی و با روش‌های کنترل دیابت از بین می‌رود.

کمبود کورتیزول در بدن یکی دیگر از عواملی است که منجر به رنگ‌پریدیگی بر اثر کاهش قند خون می‌شود. کمبود کورتیزول به دنبال نارسایی کلیه ایجاد می‌شود. نارسایی کلیه به آزادسازی کورتیزول آسیب می‌رساند و چون کورتیزول نقش مهمی در کنترل قند خون دارد، صورت رنگ‌پریده می‌شود. 

۶. گرسنگی؛ از علائم متداول قند خون پایین 

گرسنگی در بیماران دیابتی به‌وفور مشاهده می‌شود؛ بنابراین این افراد تمایل بسیاری برای دریافت وعده‌های غذایی متعدد دارند. کنترل قند پلاسمای خون در افراد دیابتی منجر به افزایش احساس گرسنگی همراه با افزایش وزن می‌شود. به همین دلیل مبتلایان به دیابت تمایل بیشتری برای دریافت وعده‌های غذایی متعدد دارند. 

در مقابل احساس گرسنگی حاصل از کاهش قند خون، بیزاری یا انزجار از غذا هم رخ می‌دهد که بیشتر در کودکان مشاهده می‌شود. پایین بودن قند خون در کودکان و نوزادان با تغذیه مناسب به‌راحتی برطرف می‌شود.  

انزجار از غذا؛ از علائم پایین بودن قند خون در نوزادان و کودکان

۷. شدت گرفتن اختلالات خواب بر اثر افت ناگهانی قند خون

ایجاد اختلالات خواب بر اثر پایین بودن قند خون یکی از نشانه‌های رایجی است که گاهی مرگ را به همراه دارد؛ کاهش قند خون در هنگام خواب منجر به آریتمی قلبی و به هم خوردن تعادل هورمون‌ها و در نهایت مرگ فرد می‌شود. کودکان مبتلا به دیابت نوع یک به اختلالات خواب در شب مبتلا هستند به همین دلیل در طول روز معمولا خواب‌آلودگی دارند. 

تغییرات خلقی و تنش نیز بر کیفیت خواب افراد تاثیرگذار هستند. قند خون پایین بر خلق‌وخوی افراد تاثیر می‌گذارد؛ کاهش قند خون در افراد بزرگسال و غیر دیابتی منجر به ایجاد نشانه‌های خستگی، کاهش انرژی و تحریک‌پذیری می‌شود. این علائم معمولا تا ۳۰ دقیقه بعد از برگرداندن قند خون به سطح طبیعی باقی می‌ماند. 

۸. سردرد؛ از نشانه‌های افت قند خون به‌ویژه در افراد مبتلا به میگرن

شیوع سردرد در افراد مبتلا به دیابت دیده می‌شود؛ همین‌طور افراد سالم که با افت ناگهانی قند خون مواجه می‌شوند نیز در معرض ابتلا به سردرد قرار دارند. علاوه‌بر موارد گفته شده، سردرد در خواب ممکن است در پی کاهش مقدار قند خون اتفاق بیفتد.

افرادی که سردردهای میگرنی را تجربه کرده باشند در صورت مصرف نکردن قند برای مدت طولانی شدت بیشتری از درد را تجربه می‌کنند. به همین دلیل به مبتلایان میگرن با مصرف مواد قندی لازم از افت ناگهانی قند خون و شروع سردرد یا شدت گرفتن آن جلوگیری می‌کنند. 

تشدید سردردهای میگرنی با کاهش قند خونمراجعه به پزشک؛ ضروری‌ترین اقدام برای کاهش و تسکین علائم قند خون پایین

در این مقاله به بررسی ۸ مورد از علائم قند خون پایین پرداختیم تا با شناخت نشانه‌های این بیماری برای درمان آن اقدام کنند. کاهش سطح هوشیاری، بیهوشی کامل، اختلالت خلقی، کاهش کیفیت خواب، سردرد، گرسنگی، خستگی و رنگ پریدگی از علائم قند خون پایین به شمار می‌روند. 

نشانه‌های کاهش قند خون فقط در افراد مبتلا به دیابت نوع یک و دو دیده نمی‌شود؛ بلکه افراد غیر دیابتی هم در معرض افت قند خون قرار دارند. درمان نکردن این عارضه و بی‌توجهی به آن عوارض جبران‌ناپذیری را برای افراد به دنبال دارد و در مواردی موجب مرگ آن‌ها می‌شود. به همین دلیل در صورت مشاهده نشانه‌های ذکر شده در این مقاله افراد باید به پزشک مراجعه کنند. 

گاهی افت مکرر قند خون نشانه‌ای برای پیش دیابت محسوب می‌شود. پزشک باتوجه‌به شرایط بیمار، پرونده پزشکی او و شدت علائم به تجویز روش‌های درمانی اقدام می‌کند.

نظرات کاربران

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “علائم قند خون پایین چیست؟ بررسی 8 علت رایج”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به شرکت آدوراطب است.

ثبت شکایات
تلفن واحد شکایت: 021-88385681