سرطان خون بدخیم بزرگسالان؛ علائم، تشخیص و درمان آن

مقالات
1402.12.15

بر‌اساس آمار ارائه‌شده توسط انجمن سرطان آمریکا، سرطان خون به‌عنوان یکی از ۱۰ سرطان شایع در میان بزرگسالان شناخته شده […]

علائم، تشخیص و راه‌های درمان سرطان خون بدخیم بزرگسالان در مجله آدورا

بر‌اساس آمار ارائه‌شده توسط انجمن سرطان آمریکا، سرطان خون به‌عنوان یکی از ۱۰ سرطان شایع در میان بزرگسالان شناخته شده است. سرطان خون بدخیم بزرگسالان، که به‌ دلیل تکثیر بی‌رویه سلول‌های خونی بدخیم در مغز استخوان و سیستم خونی رخ می‌دهد، انواع مختلفی با ویژگی‌ها و چالش‌های منحصر‌به‌فرد دارد. شناخت و آگاهی از علائم این بیماری، روش‌های تشخیصی و درمانی پیشرفته، اهمیت ویژه‌ای در بهبود نتایج درمانی و کیفیت زندگی بیماران دارد. با مطالعه این مقاله اطلاعات بسیار مفیدی در مورد انواع سرطان خون در بزرگسالان و راه‌های درمانی آن به‌دست آورید.

انواع سرطان خون در بزرگسالان؛ لوسمی، لنفوما و میلوم مولتیپل

سرطان خون، که با تکثیر بی‌رویه سلول‌های بدخیم در سیستم خونی و مغز استخوان رخ می‌دهد، در انواع مختلفی ظاهر می‌شود که هر‌یک ویژگی‌ها و چالش‌های منحصر‌به‌فرد خود را دارند. در ادامه ما نیز انواع مدل‌ها را شرح خواهیم داد:

  • لوسمی: این نوع از سرطان خون با تقسیم غیرطبیعی سلول‌های سفید خون در مغز استخوان شروع می‌شود. لوسمی به دو دسته اصلی حاد و مزمن تقسیم می‌شود. لوسمی حاد به‌سرعت پیشرفت می‌کند و نیاز به درمان فوری دارد؛ در‌حالی‌که لوسمی مزمن به آرامی پیشرفت کرده و ممکن است برای مدتی نیاز به درمان نداشته باشد.
  • لنفوما: این بیماری به دو دسته لنفوم هوچکین و لنفوم غیرهوچکین تقسیم می‌شود که هر دو بر سیستم لنفاوی تأثیر می‌گذارند. لنفوم هوچکین به‌خصوص با وجود سلول‌های رید-اشترنبرگ تشخیص داده می‌شود؛ در‌حالی‌که لنفوم غیرهوچکین شامل گروه بزرگی از بیماری‌های لنفاوی با خصوصیات متفاوت است.
  • میلوم مولتیپل: این سرطان مغز استخوان بر سلول‌های پلاسمایی تأثیر می‌گذارد، که نوعی از سلول‌های سفید خون هستند که به تولید آنتی‌بادی‌ها کمک می‌کنند. میلوم مولتیپل باعث تولید پروتئین‌های غیرطبیعی شده که موجب آسیب به کلیه‌ها و سایر ارگان‌ها می‌شوند.

هر‌یک از انواع سرطان خون، نیاز به درمان و داروی به‌خصوصی دارد. درمان‌‌هایی مانند شیمی‌درمانی در مراکز خاصی انجام می‌شود و انواع قرص و دارو نیز توسط شرکت‌های توزیع دارو به دست داروخانه‌ها می‌رسد.

لوسمی؛ یکی از انواع سرطان خون در بزرگسالان

علائم سرطان خون در بزرگسالان؛ زنگ هشدار بدن

سرطان خون بدخیم، با دسته‌ای از علائم هشدار‌دهنده همراه است که شاید در ابتدا نسبتاً ساده و مبهم به نظر برسند. این علائم نتیجه تاثیر سرطان بر تولید و عملکرد طبیعی سلول‌های خونی در بدن هستند. توجه به اولین علائم سرطان خون به بهبود نتایج درمان کمک می‌کند؛ بنابراین آگاهی از این علائم حیاتی است. علائم شایع سرطان خون بدخیم عبارت‌اند از:

  • خستگی و ضعف مفرط
  • تب و لرز
  • کاهش وزن ناخواسته
  • کبودی یا خونریزی آسان
  • عفونت‌های مکرر
  • تورم غدد لنفاوی
  • احساس ضعف یا سرگیجه
  • تنگی نفس
  • درد استخوان یا مفصل
  • عرق ریختن بیش‌از‌حد، به‌خصوص در شب
  • از‌ دست‌ دادن اشتها

این علائم ممکن است نشانه‌هایی از شرایط پزشکی دیگری نیز باشند؛ بنابراین در صورت مشاهده هر‌یک از این نشانه‌ها، مراجعه به پزشک برای ارزیابی دقیق شرایط ضرورت بالایی دارد. تشخیص به‌موقع و دقیق، کلیدی برای انتخاب استراتژی درمانی مناسب و افزایش شانس‌های بهبودی است.

درد استخوان یا مفاصل؛ یکی از علائم سرطان خون در بزرگسالان

راه‌ تشخیص سرطان خون بدخیم بزرگسالان چیست؟ انجام آزمایش پزشکی

سرطان خون از طریق انجام سری آزمایش‌های دقیق و فرآیندهای تخصصی تشخیص داده می‌شود که به پزشکان کمک می‌کند تا ماهیت و مرحله بیماری را مشخص کنند. این روش‌ها عبارتند از:

  • آزمایش خون کامل (CBC): این آزمایش اولین قدم برای تشخیص سرطان خون است که سطوح سلول‌های خونی مختلف مانند سلول‌های قرمز خون، سلول‌های سفید خون و پلاکت‌ها را ارزیابی می‌کند. اختلال در این سطوح ممکن است نشان‌دهنده وجود بیماری باشد.
  • بیوپسی و آسپیراسیون مغز استخوان: این فرآیند شامل برداشتن نمونه‌ای از مایع و سلول‌های مغز استخوان بوده که معمولاً از استخوان لگن نمونه‌برداری می‌شود. نمونه‌برداری به پزشکان اجازه می‌دهد تا به‌طور‌مستقیم وجود سلول‌های سرطانی را در مغز استخوان بررسی کنند.
  • آزمایش‌های سیتوژنتیک: این آزمایش‌ها برای بررسی تغییرات ژنتیکی در سلول‌های خونی انجام می‌شوند. تغییرات خاصی مانند جابجایی کروموزومی به تشخیص نوع خاصی از سرطان خون کمک می‌کند.
  • آزمایش مولکولی: این آزمایش برای شناسایی تغییرات خاص در DNA سلول‌ها استفاده می‌شوند که در تشخیص و برنامه‌ریزی درمان بسیار مفید است.
  • تصویربرداری: روش‌های تصویربرداری مانند اشعه X، سی‌تی اسکن، MRI و PET اسکن ممکن است برای تعیین گسترش سرطان به سایر نقاط بدن یا بررسی وضعیت ارگان‌هایی که ممکن است تحت‌تأثیر سرطان قرار گرفته باشند، استفاده شوند.

هر‌یک از این روش‌ها اطلاعات حیاتی را در اختیار پزشکان قرار می‌دهد که برای تشخیص دقیق سرطان خون و تعیین بهترین روش درمانی ضروری است. تشخیص به‌موقع اهمیت بالایی در افزایش شانس‌های درمان موثر دارد. پزشکان با‌توجه‌به نتایج همین آزمایش‌ها بین لیست داروهای ضد سرطان و انواع روش‌های درمانی، بهترین گزینه را انتخاب می‌کنند.

روش‌های درمان؛ از شیمی درمانی تا روش‌های نوین

درمان سرطان خون بستگی به نوع سرطان، مرحله بیماری، سن بیمار، وضعیت سلامت کلی و ترجیحات شخصی بیمار دارد. در ادامه به بررسی روش‌های درمانی متداول می‌پردازیم:

  • شیمی‌درمانی: این روش درمانی پایه، برای اکثر انواع سرطان خون قابل‌استفاده است و شامل استفاده از داروهایی است که سلول‌های سرطانی را هدف قرار داده و نابود می‌کنند. شیمی‌درمانی به‌تنهایی یا همراه با سایر درمان‌ها انجام می‌شود.
  • پرتودرمانی: این روش از اشعه‌های قدرتمند برای هدف قرار دادن و کشتن سلول‌های سرطانی استفاده می‌کند. پرتودرمانی ممکن است برای کاهش علائم یا به‌عنوان بخشی از فرآیند آماده‌سازی برای پیوند مغز استخوان استفاده شود.
  • پیوند مغز استخوان/پیوند سلول‌های بنیادی: این درمان شامل جایگزینی مغز استخوان آسیب‌دیده یا بیمار با مغز استخوان سالم است. پیش از پیوند، بیمار معمولاً تحت شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی قرار می‌گیرد.
  • درمان‌های هدفمند: این روش‌ها شامل استفاده از داروهایی است که تغییرات خاص در سلول‌های سرطانی را هدف قرار می‌دهند. این داروها رشد و گسترش سلول‌های سرطانی را با اثرگذاری روی پروتئین‌ها یا سیگنال‌هایی که سلول‌های سرطانی برای رشد نیاز دارند، متوقف می‌کنند.
  • ایمونوتراپی: در پاسخ به سوال ایمونولوژی چیست، باید بگوییم این روش با تقویت یا بازسازی سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سلول‌های سرطانی کار می‌کند. ایمونوتراپی از طریق تحریک سیستم ایمنی برای شناسایی و حمله به سلول‌های سرطانی یا مسدود کردن سیگنال‌هایی که به سلول‌های سرطانی اجازه رشد می‌دهند، انجام می‌شود.

انتخاب روش درمانی مناسب نیازمند مشاوره دقیق با تیم پزشکی است تا بتوان بهترین استراتژی درمانی را با‌توجه‌به شرایط خاص هر بیمار تعیین کرد.

پرتودرمانی؛ یکی از روش‌های درمان سرطان خون

عوارض جانبی درمان سرطان خون؛ تاثیر متفاوت بر بیماران

درمان سرطان خون، همچون بسیاری از درمان‌های پیچیده پزشکی، با عوارض جانبی همراه است که تاثیرات متفاوتی بر بیماران دارد. شناخت و مدیریت این عوارض بخش مهمی از فرایند درمان است. عوارض جانبی ممکن است بسته به نوع درمان، دوز دارو و وضعیت سلامتی فرد متفاوت باشند. در ادامه برخی از عوارض را شرح خواهیم داد:

  • خستگی
  • تهوع و استفراغ
  • خطر افزایش عفونت
  • کاهش اشتها
  • مشکلات پوستی
  • مشکلات خونی
  • تغییرات روانشناختی

هریک از روش‌های درمانی، عوارض خاص خود را دارند. برای مثال، مشکلات پوستی مربوط به پرتو درمانی است یا شیمی‌درمانی با کاهش تعداد پلاکت‌ها و سلول‌های قرمز خون، مشکلات خونی را به همراه دارد. پزشکان تلاش می‌کنند تا با تنظیم دوز دارو و استفاده از روش‌های مدیریت عوارض جانبی، کیفیت زندگی بیماران را بهبود بخشند.

مشکلات پوستی؛ یکی از عوارض پرتو درمانی

مراجعه زودهنگام به پزشک؛ راه افزایش شانس درمان

در این مقاله توضیح کاملی در مورد سرطان خون بدخیم بزرگسالان داده شد. این بیماری به‌ دلیل تکثیر بی‌رویه سلول‌های خونی بدخیم در مغز استخوان و سیستم خونی رخ می‌دهد و سه نوع لوسمی، لنفوما و میلوم مولتیپل را شامل می‌شود. از علائم این بیماری می‌توان به تورم غدد لنفاوی، احساس ضعف یا سرگیجه، تنگی نفس و درد استخوان یا مفصل اشاره کرد. روش‌های درمانی بسیاری نیز وجود دارد که با‌توجه‌به شرایط برای بیمار انتخاب می‌شود.

به‌یاد داشته باشید زمانی‌ که اولین نشانه‌های مشکوک به سرطان را مشاهده کردید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید تا وضعیت شما بررسی شود. تشخیص زودهنگام، شانس درمان را افزایش می‌دهد. اگر پس از مطالعه این مقاله همچنان سوالی دارید، از بخش نظرات همین صفحه با ما به اشتراک بگذارید.

نظرات کاربران

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “سرطان خون بدخیم بزرگسالان؛ علائم، تشخیص و درمان آن”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به شرکت آدوراطب است.

ثبت شکایات
تلفن واحد شکایت: 021-88385681